FOTOGALERIJA Prije 16 godina srušeni su blizanci, ovako su izgledale naslovnice novina nakon napada

Foto: Index

NAPAD na SAD na današnji dan prije 16 godina označio je kraj svijeta kakvog smo dotad poznavali.

Teroristi Al-Kaide oteli su četiri putnička zrakoplova. Dva su, s putnicima u njima, zabijena u WTC u New Yorku, u dotad nezabilježenom terorističkom napadu, jedan se zabio u Pentagon, a jedan su srušili sami putnici kada su shvatili što teroristi sa zrakoplovom planiraju.

Cijeli svijet, kao i mediji, bio je šokiran događajima u Americi, a kako su novine u cijelom svijetu pratile neviđen teroristički napad, pogledajte u našoj galeriji.

USA Today na prvoj naslovnici nakon napada na Ameriku donio je najavu rata. Magazin People dramatičnom je naslovnicom objavio da je taj dan "potresao Ameriku".  New Yorker je tragediju prenio crnom naslovnicom na kojoj je crvenim slovima bio ispisan datum, a Washington Post na sam dan napada imao je posebno izdanje, u kojemu na naslovnici donosi priču o četiri oteta aviona i stotinama mrtvih. 


 

Birtanski tabloid The Sun na naslovnici je donio "Dan koji je promijenio svijet", The Independent je objavio da je u Americi stigao "sudnji dan", a The Guardian je napad nazvao "objavom rata".

Njemački mediji na naslovnicama su imali teroristički rat protiv Amerike. Die Welt je pisao o "terorističkom udaru u srce Amerike".

Talijanska Corriere della Sera na naslovnici je objavila sliku ruševine tornjeva WTC-a uz naslov "Napad na Ameriku i civilizaciju".

Napad na Ameriku odjeknuo je u cijelom svijetu pa je rušenje tornjeva WTC-a osvanulo i na naslovnici južnokorejskih dnevnih novina.

 

Napad na Ameriku, na američko tlo, označio je kraj svijeta kakav je dotad postojao. Zauvijek je promijenjen način borbe protiv terorizma, a "ratu protiv terorizma" koji je započeo tadašnji američki predsjednik George W. Bush kraj se ni danas ne nazire. Rušenje njujorških "blizanaca" zauvijek je promijenilo odnos ljudi prema sigurnosti i putovanjima, baš kao što je u velikoj mjeri utjecalo na suvremene medije.

Napad na Ameriku uistinu je bio kraj svijeta. Kakav je bio dotad.

Pročitajte više