Facebook u Velikoj Britaniji trajno zabranio stranice ekstremnih desničara

Ilustracija: EPA

BROJNE organizacije i pojedinci iz Velike Britanije su trajno uklonjeni s Facebooka i proglašeni opasnima.

Guardian javlja kako je Facebook trajno zabranio profile brojnih organizacija ekstremnih desničara poput Britanske nacionalne stranke, Engleske obrambene lige ili organizacije Britanija prva. 

Proglašene su stranicama “opasnih pojedinaca i organizacija” i na toj osnovi zabranjene su i trajno uklonjene.

Zabranili i profile osoba koje su vodile te  stranice 

Zabrana se ne odnosi samo na te skupine ili njihove čelne osobe. Osim toga, Facebook je zabranio objave u kojima se hvali spomenute organizacije ili osobe te im se daje potpora.

Bit će uklonjeni i profili osoba koje su koordinirale potporu za ove organizacije u vidu organiziranja grupa za potporu na Facebooku. 

Ukupno je uklonjeno 12 računa organizacija te njihovih čelnih osoba ili osnivača Facebook grupa.

Zabrane komentirali iz Facebooka

Guardian prenosi i kako se o ovim zabranama oglasio Facebook. 

U priopćenju su poručili kako osobama ili organizacijama koje šire mržnju, napadaju ili pozivaju na izoliranje drugih na osnovu toga tko su, nema mjesta na Facebooku. 

“Pod svojom politikom, koja se bavi opasnim pojedincima i organizacijama, zabranili smo one koji šire mržnju i nasilje ili su uključeni u čine mržnje i nasilja”, izjavili su. 

Dodali su kako pojedincima i organizacijama koje su zabranili u Velikoj Britaniji, a koji su kršili njihova pravila ponašanja na Facebooku, u budućnosti više neće biti dopuštena prisutnost na Facebooku, ali ni na Instagramu. 

“Objave i drugi sadržaj u kojem ih se hvali ili im se daje potpora također će biti zabranjeni. Naš rad protiv organizirane mržnje je stalan i mi ćemo nastaviti procjenjivati organizacije, pojedince, stranice, grupe i sadržaj koji se objavljuje i procjenjivati je li protivan našim standardima”, rekli su.

Ultradesničarska grupa, Međunarodni vitezi templari, oglasila se i poručila kako su zgroženi zabranom. 

Poručuju kako istražuju koje su im pravne opcije te kako bi se ovakve odluke Facebooka posramili i Sovjeti. 

Pročitajte više