Fannie Mae zabilježila novi gubitak, traži preko 10 milijardi dolara pomoći

FANNIE MAE, jedna od dvije tvrtke koje su bile u središtu kreditnog balona koji je doveo do trenutne recesije, u drugom kvartalu ove godine zabilježila je gubitak od 15 milijardi dolara i traži od vlade SAD-a novih 10,7 milijardi dolara pomoći.

S novih 11 milijardi dolara za Fannie Mae će se račun za državne pomoći za tu tvrtku i njenu sestrinsku tvrtku Freddie Mac popeti na vrtoglavih 96 milijardi dolara, što nadmašuje samo pomoć osiguravajućem divu American Insurance Groupu, koja je dosad dobila 182 milijarde dolara. Freddie Mac će danas objaviti rezultate za drugi kvartal, a i kod nje se očekuju gubici.

400 milijardi dolara obećanja

Vlada se obavezala dati do 400 milijardi dolara Fannieu i Freddieu, tvrtkama koje igraju ključnu ulogu na američkom tržištu hipotekarnih kredita. Kompanije kupuju kredite od banaka i prodaju ih investitorima, a zajedno garantiraju 31 milijun kredita za kuće, u vrijednosti od 5,4 bilijuna dolara, što je gotovo polovica svih hipotekarnih kredita u SAD-u. S takvim brojkama je kod njih teško vidjeti male korake, kažu analitičari. Kompanije je nakon probijanja globalne krize pod svoju kontrolu stavila vlada, da bi spriječila njihovu propast.

Fannie je u drugom kvartalu zabilježila gubitak od 15,2 milijarde dolara, ili 2,67 po dionici. Na godišnjoj razini, opći gubitak iznosi 2,6 milijardi dolara. "Ovisni smo o vladinoj pomoći kako bismo mogli nastaviti s poslom", rekli su iz Fanniea.

Loši rezultati posljedica su 18,8 milijardi gubitka na kreditnom tržištu zbog lošeg stanja na tržištu nekretnina, čemu ne pomaže sve veći rast nezaposlenosti. Gotovo četiri posto kredita koje je izdala Fannie nisu plaćeni u prošloj fiskalnoj godini, u usporedbi s 1,4 posto u godini prije.

U središtu krize

Pročitajte više