KORONAVIRUS

Teoretičari zavjere lupetaju, cjepiva se farmaceutima isplate puno manje od lijekova

Foto: Index/Pixsell/Zeljko Lukunic/Tomislav Miletic

TEORETIČARIMA zavjere sve je jasno, što ne znači da išta razumiju. U samom vrhu globalne top-liste teorija zavjere trenutno je ona o covidu-19 kao izmišljotini farmaceutske industrije.

Pustili su zli farmaceuti među nas, neiskvaren, a zdrav i rumen svijet, opaki virus, roštiljaju nas na paklenom strahu od teške bolesti i smrti, plaše nas respiratorima, komorbiditetom, visokom temperaturom, Božinovićem, gubitkom daha i ostalim strahotama koje je hirovita opasnost po zdravlje unijela u naše živote, a onda će jednog dana, kad budemo na ivici snaga, među nas malaksale pustiti spasonosno cjepivo i izbaviti nas od zla.

Teorija zavjere o silnoj zaradi na cjepivima ima jedan sitan problem 

Cjepivo, normalno, financira Bill Gates koji će nas usput čipirati pa nam više neće prijetiti opasnost od bolesti, ali će opaki Bill znati kad idemo u dućan, kad na piće, što gledamo na televiziji. Gates, tvrde dobro upućeni teoretičari zavjere, odavno sanja taj sretni trenutak kad će nas gledati dok jedemo pomfrit s kobasicama i punih usta objašnjavamo ukućanima kako Hajduk zapravo treba igrati, gdje griješe Trump i Putin te tko može pobijediti Plenkovića i Vučića. Samo u Hrvatskoj ili, da se ne razmećemo, u Dalmaciji, Gates će slušanjem razgovora običnih ljudi skupiti riznicu znanja koja će mu omogućiti da ima sve što poželi. Dobro, već ima sve što poželi, ali ne znate ga vi, nikad mu dosta.

Ovaj divan plan ima sitan problem: prema dostupnim podacima, farmaceutskoj se industriji znatno više isplate lijekovi nego cjepiva. Cjepivo, a naročito ono obavezno, dobijemo jednom-dvaput-triput u životu, dok tablete možemo gutati čitavog života. Zdravorazumski, da smo zli farmaceuti opsjednuti idejom zgrtanja novca na trovanju ljudi, radije bismo razmišljali o prodaji lijekova nego o cjepivu. Da skratimo, nazvali smo Gordana Lauca da provjerimo jesmo li u pravu. Čovjek je molekularni biolog te predstojnik Zavoda za biokemiju i molekularnu biologiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

Lauc: Cjepiva su jedan od najmanje profitabilnih segmenata u farmaceutskoj industriji

"Cjepiva su jedan od najmanje profitabilnih segmenata u farmaceutskoj industriji. U većini slučajeva radi se o jednoj ili eventualno 2-3 doze čija je prodajna cijena rijetko skuplja od deset eura, a profitne marže su vrlo male. Gledano s čisto gospodarskog aspekta, cijepljenje je vrlo neisplativo jer se cjepivima bolest sprječava, dok bi samo liječenje bilo puno skuplje i profitabilnije, kako za zdravstvene ustanove tako i za proizvođače lijekova. Primjerice, samo cijena Remdesivira za liječenje jednog oboljelog prelazi dvije tisuće dolara, dok su troškovi proizvodnje slični troškovima proizvodnje jedne doze cjepiva", govori nam Lauc, a on je jamačno upućeniji u tematiku od nas.

Naravno, nemamo iluzije da ćemo ikog odvratiti od teorija zavjere, ali lijepo je znati. Opakoj farmaceutskoj industriji cjepivo će se isplatiti, zašto bi netko proizvodio nešto neisplativo, ali lijekovi im donose više novaca. Do Gatesa nismo uspjeli doći. Teoretičar zavjere bi dodao - zna on to.

Pročitajte više