Farmaceutski div: Izgleda da naš antigenski lijek djeluje protiv omikrona

Foto: EPA

LABORATORIJSKA analiza antigenske terapije koju protiv covida-19 razvija američka korporacija GlaxoSmithKline (GSK) u suradnji s američkim partnerom Vir pokazala je da je lijek učinkovit protiv nove varijante omikrona, objavio je danas GSK.

Laboratorijski testovi i studija na hrčcima pokazala je da antigenski koktel sotrovimab djeluje protiv virusa dobivenih bioinženjeringom tako da ti virusi nose mutacije karakteristične za varijantu omikron.

Dvije tvrtke razvijaju takozvane pseudoviruse koji predstavljaju glavne mutacije koronavirusa svih vodećih varijanata koje su se do sada pojavile i testiraju njihovu ranjivost na sotrovimab.

"Pomno smo pratili svaku mutaciju"

"Pomno smo pratili svaku mutaciju koja bi mogla biti važna", rekao je Herbert Virgin, glavni znanstvenik Vira i dodao: "S novom varijantom mutacije koje smo dosad testirali nemaju znatnijeg učinka na sotrovimab."

Važno je istaknuti da to vrijedi i za mutacije u području proteina šiljka na koji se vežu antitijela sotrovimaba.

Sada se testira pseudovirus na sve mutacije omikrona i podaci se očekuju krajem godine, dodaje GSK.

Antitijelo je dizajnirano da se zakvači na šiljak proteina na površini koronavirusa, no omikron ima neobično velik broj mutacija na tom proteinu.

Britanija danas odobrila sotrovimab

Odvojeno, britanski regulator za lijekove u četvrtak je odobrio sotrovimab, poznat i pod nazivom Xevudy, za ljude s blagim do umjerenim oblikom covida-19 u kojih je velik rizik da razviju teški oblik bolesti.

Liječnici i regulator MHRA preporučili su korištenje lijeka Xevudy čim je prije moguće i u roku od pet dana od pojave simptoma.

Sotrovimab se temelji na monoklonalnim antitijelima, koji su laboratorijske verzije prirodnih antitijela koje tijelo proizvodi boreći se protiv infekcije.

Slične lijekove razvili su ili to tek čine farmaceutske tvrtke Eli Lilly, Regeneron i AstraZeneca.

Regeneron je u utorak objavio da su laboratorijski testovi i računalni modeli sugerirali da antigenski lijekovi uključivo Regeneron imaju smanjenu efikasnost na varijantu omikron.

Pročitajte više