"Fašistu" Thompsonu otkazan koncert i zabranjen ulazak u Švicarsku

KONCERT Marka Perkovića Thompsona u Švicarskoj ipak je otkazan, jer je kontroverznom pjevaču zabranjen ulazak u tu zemlju, javljaju švicarski mediji.

Thompson je 3. listopada trebao nastupiti u klubu "Froschkönig" u okrugu Kriens, kantona Lucern. Najavljeni koncert izazvao je žestoke reakcije i političke polemike, u kojima je sudjelovalo nekoliko stranaka na općinskoj i kantonalnoj razini.

Afrim Baftiroski, vlasnik kluba Froschkönig, rekao je kako je državni ured za migraciju zabranio ulazak u zemlju hrvatskom "skandaloznom pjevaču". Baftiroskog je o tome u ponedjeljak navečer obavijestila policija u Lucernu, nakon što im je poslao upit.

Baftiroski je medije obavijestio kako s obzirom na novi razvoj situacije mora otkazati koncert i rasprodanom gledalištu ponuditi nastup drugog hrvatskog pjevača jednake kvalitete i popularnosti. Još uvijek nije obavijestio tko će biti novi pjevač.

Izbjegnuta ugovorna kazna

Vlasnik Froschköniga time je izbjegao veliku dilemu. S jedne strane su ga napali lokalni političari, kojima se nikako nije sviđala ideja o nastupu "fašističkog pjevača", a s druge strane je izbjegao plaćanje 100,000 švicarskih franaka ugovorne kazne u slučaju samostalnog otkazivanja koncerta.

No, Baftiroskom nije isključivo laknulo zbog neodržavanja koncerta. "Uložio sam puno truda u ovu stvar, i imao duge razgovore s lokalnim vlastima i menadžmentom Marka Perkovića Thompsona, pokušavajući doći do rješenja koje bi zadovoljilo sve upletene. Sad me državni ured za migraciju pretekao, a to je šteta", napisao je.

Problemi s koncertom počeli se sredinom rujna. 15. rujna je Socijaldemokratska partija (SP) od kantonalnog vijeća Lucerna zatražila hitno očitovanje o pitanju Thompsonovog koncerta. Lathan Suntharalingam iz SP-a rekao je da se radi o "neizrecivo groznom koncertu". Pridružio mu se i Rolf Born iz Slobodne demokratske stranke (FDP), koji je osudio širenje ekstremno desnih stavova pod plaštom kulture. Također je osudio Baftiroskog. 

Optužbe za fašizam

SP je tražio da se na koncert primijeni posebna policijska klauzula. Rekao je kako nije moguće da "država ne može zabraniti koncert stranog fašista", a dodali su i kako ne stoji da se koncerti ne mogu zabraniti samo zato što se održavaju u privatnim lokalima.

Predsjednica kantonalnog vijeća Yvonne Schärli odbacila je mogućnost pozivanja na posebnu klauzulu, budući da se ona rijetko koristi i da vijeće ne želi mijenjati praksu. Ipak, dogovoren je sastanak s vlasnikom Froschköniga, kako bi ga se uvjerilo da sam otkaže koncert. Baftiroski nije htio pristati na to zbog klauzule o ugovornoj kazni. U međuvremenu se i kantonalna policija savjetovala s nacionalnom oko eventualnog zabranjivanja ulaska u zemlju hrvatskom pjevaču. Policijska središnjica je rekla kako to nije moguće. Ured za migraciju imao je očigledno drukčije mišljenje.

U međuvremenu je u općinskom vijeću Kriensa također pokrenuta žustra debata. Čelnici lokalnih stranaka također su Thompsona nazvali "fašistom" od kojega treba obraniti javnost. 

Pročitajte više