FBI: Sjeverna Koreja prikuplja sredstva za nuklearno oružje prodajom lažne viagre i "speeda"

"TAJNI rat", koji je 13 zemalja iz "antiterorističke koalicije" pokrenulo protiv nuklearnog potencijala Sjeverne Koreje i Irana, intenziviran je nako što je protekli tjedan režim u Pjongjangu ispalio projektile prema Japanu.

Obavještajne službe, mornarice i zračne snage zemalja saveznica, svjesne da bi izravni vojni napad na Sjevernu Koreju donio nesagledive žrtve i razaranja, počele su intenzivne aktivnosti koje obuhvaćaju  presretanje sjevernokorejskih brodova na moru, raspoređivanje američkih agenata u Tajvanu, provjere sumnjivih banaka u nekadašnjoj azijskoj koloniji Macao i zračnu i pomorsku flotu koja dežura oko "gladne i bankrotirane zemlje Kim Jong-ila", kako je naziva Times.

Sve zemlje članice koalicije pažljivo kriju podatke vezane uz akciju protiv Sj. Koreje, pa pozornost pobuđuju izvještaji FBI-ja i i američkih tajnih službi po kojima se izolirana Koreja, prisiljena na "alternativne" načine prikupljanja sredstava, okreće krivotvorenju novčanica od 100 dolara, prodaji lažne viagre, cigareta i "speeda", u suradnji sa kineskim gangsterima.

Praćenjem tokova novca dolazi do scena iz špijunskih romana: tako su istražitelji došli do sjevernokorejske trgovačke kompanije koja je služila za transakcije, koja je u Macau imala sjedište između casina i "salona za masažu". Vodili su je Sjevernokoreanci sa diplomatskim putovnicama, koji su misteriozno nestali. Nakon toga su vlasti u Macau "zamrznuli" 20 milijuna dolara na sjevernokorejskim računima.

SAD i Japan sada kalkuliraju dokle mogu pritiskati diktatora Kima, prije nego što on poduzme ubojitiju akciju od one kada je šest projektila srednjeg i kratkog dometa prošli tjedan "zapelo" u Japanskom Moru, a Taepodong 2, interkontinentalni projektil, zakazao poslije samo 42 sekunde leta.

Ključno pitanje je što će sada Kim uraditi sa svojim glavnim oružjem: zalihama plutonija. Američki stručnjaci procjenjuju da Sj. Koreja posjeduje 53 kilograma ubojitog materijala, a između sedam i devet kilograma je dovoljno za bombu. Govori se kako Iran trenutno pregovara o kupnji plutonija, koji bi im nukleranu snagu priskrbio puno prije nego obogaćivanje urana kojim se Iran zasad koristi. Druga alternativa je da Kim plutonij proda teroristima.

Siegfried Hecker, nekadašnji prvi čovjek američkog nuklearnog laboratorija u Los Alamosu, upozorio je da taj plutonij može stati u nekoliko kovčega i bilo bi nemoguće utvrditi da li je prodan.

Ono što Busha posebno brine, a zlobnici će kazati veseli, je činjenica da dva preostala režima u "Osovini zla", Iran Mahmouda Ahmadinejada i Kimova Sjeverna Koreja, vojno i znanstveno savršeno surađuju.

Z.A.

Pročitajte više