FBI traži ruskoga mafijaša s hrvatskom putovnicom

FBI TRAŽI ruskog mafijaša s hrvatskim državljanstvom koji je upleten u trgovinu s oružjem, prostitucijom, ucjenom i ubojstvima. Semjon Mogiljevič nalazi se na FBI-ovoj ljestvici među deset najtraženijih bjegunaca.

Ruski mafijaš optužen je da je kanadske i američke investitore prevario za 150 milijuna američkih dolara. Ruske vlasti su ga prošle godine uhitile zbog optužbi da je kriv za porezne prevare.

Rusija nije dužna izručiti mafijaša SAD-u

Washington i Moskva nemaju potpisan sporazum o izručenju optuženika tako da Mogiljevič ostaje van dohvata američkog pravosuđa. Trenutno se nalazi na slobodi u Rusiji jer je pušten uz jamčevinu. FBI vjeruje da se okrenuo upravljanju na međunarodnom energetskom tržištu te je time pridobio veliki utjecaj na brojne države. Također vjeruju kako nadzire ili je direktno umiješan u rad tvrtki koje sudjeluju u sporu oko plina između Rusije i Ukrajine.

Zbog posebnih zasluga dobio je hrvatsko državljanstvo te se vjeruje kako je bio upleten u trgovinu oružjem u Hrvatskoj. Američke vlasti se nadaju da će traženi mafijaš otputovati u jednu od zemalja s kojom SAD ima sklopljen dogovor o izručenju zatvorenika.

Pročitajte više