Fehir: Zapovjedi za ubijanjem civila dolazile su isključivo od Glavaša

ALEKSANDAR STANKOVIĆ je u emisiji "Nedjeljom u 2" u potpunosti objavio snimku koju je pred kraj 2005. godine za HTV dao Krunoslav Fehir, krunski svjedok protiv Branimira Glavaša u slučaju "Garaža". U malo više od 20 minuta VHS snimke, Fehir prilično mirno i trezveno govori o ubojstvima civila u Osijeku početkom 90-ih, a cijeli vrijeme ponavlja kako su ubojstva vršena isključivo po naredbama Branimira Glavaša. Po Fehirovim saznanjima, u Osijeku je u to doba ubijeno nekoliko desetaka ljudi.

Fehirovo svjedočenje prilično je mučno za gledati, pogotovo nekome tko je u Osijeku bio i tko si može predstaviti lokacije koje on spominje. U tih malo više od 20 minuta Fehir je ispričao, i to, mora se priznati, prilično trezveno i svjesno, priču o svom sudjelovanju u zločinima počinjenim nad srpskim civilima, te je na samom početku jasno rekao da je važno odijeliti te zločine od obrane Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata.

On je, kao maloljetnik, ušao u Branimirovu Osječku bojnu (BOB), te je, između ostalog, bio i na prvoj crti bojišnice. Ali, ono što je bitno za ovaj slučaj je njegovo postupanje prema zarobljenim srpskim civilima. Ti civili su, kaže Fehir i napominje da se radilo isključivo o civilima, odvođeni s ulice i iz kuća, te su mučeni u famoznim garažama, od kojih je jedna ona Sekretarijata za narodnu obranu, u kojoj je Fehir ubio Čedomira Vučkovića. Te ljude se odvodilo pod sumnjom da su "teroristi i četnici", a sve je rađeno po Glavaševim naredbama (koje se moralo provoditi), tvrdi Fehir. Njih se podvrgavalo nemogućoj misiji, odnosno tuklo ih se i tražilo od njih da kažu gdje se nalaze ostali četnici te tko je u njihovim obiteljima četnik. Neki su ljudi podlegli zadobivenim ozljedama, a neki su likvidirani kasnije, ili na licu mjesta ili na obali Drave.

Detaljno je opisao i okolnosti ubojstva Čedomira Vučkovića, kojeg su on i još jedan pripadnik BOB-a (ukupno su ih trojica bili zaduženi za ispitivanje i likvidacije civila) satima tukli u garaži u kojoj se nalazio i Đorđe Petrović, također žrtva slučaja "Garaža". Nakon nekog vremena su Vučkovića natjerali da popije kiselinu iz akumulatora. Fehir nakon toga ostaje sam u garaži, a Vučković uspjeva pobjeći iz nje, nakon čega ga Fehir ubija s 4 ili 5 metaka. Zanimljiv je njegov opis daljnje situacije. Odmah je došao Glavaš koji je Fehira upitao zašto nije likvidirao i "drugog", odnosno Petrovića. Fehir mu nije znao odgovoriti, a Glavaš mu je potom naredio da ga zaveže, što je ovaj i učinio. "Kad su mu stavili krpu u usta i preko nje vodoravno nalijepili selotejp, znao sam što će se dogoditi", kaže Fehir.

Fehir kaže da je do 2005. čekao s ovim svjedočenjem, zato što je još od 1992., kad se o zločinima nad Srbima u Osijeku počelo pisati u novinama, vidio da se to sve, i u medijskom i u pravosudnom svijetu, obavlja traljavo, te misli da je tek u trenutku razgovora (kraj 2005. g.) sazrjelo virjeme da se o tim stvarima progovori i odijeli zločine počinjene u obrani Hrvatske od same obrane. Kaje se i spreman je od obitelji svojih žrtava zatražiti oprost.

Posebno je zanimljiv aspekt priče Fehirov nastup za vrijeme intervjua. Cijelo vrijeme se držao izrazito mirno i staloženo, govoreći o slučaju detaljno, bez ustezanja i bez neke očevidne mržnje. Demantirao je i tvrdnje valstitog oca Josipa, koji je još tada tvrdio da je ga je netko ucijenio. Pokušali jesu, rekao je, ali "nitko mu ne može narediti da šuti o tim stvarima". U svakom slučaju, ne izgleda kao čovjek s psihičkim smetnjama, kao što neki o njemu govore i više je puta ponovio kako se sve radili isključivo po naređenju Glavaša.

U emisiji je gostovao i bivši gradonačelnik Osijeka Zlatko Kramarić. I za njega je Stanković pripremio malo iznenađenje, odnosno policijski zapisnik sastavljen nakon što je Kramarić u siječnju 2006. dao iskaz. Zanimljivo je to što se neki dijelovi zapisnika kose s onime što je Kramarić rekao pred istražnim sucem. Tako u policijskom zapisniku stoji da je Kramarić rekao da je Glavaš bio "gospodar života i smrti u Osijeku", a iz cijelog policijskog zapisnika da se zaključiti da je Kramarić implicitno rekao da vjeruje kako je Glavaš odgovoran za zločine. To nije ono što proizlazi iz Kramarićevog izkaza pred istražnim sucem, i u slučaju "Garaža" i u slučaju "Selotejp".

Kramarić se brani time što policijski zapisnik nije autoriziran, nego da je autoriziran tek iskaz koji je dao na sudu, a navode koje je Stanković pročitao nazvao je "montiranima" i "tendencioznima", iako nje htio ulaziti u daljnju debatu. Naime, ako su ti iskazi montirani, onda je logično za zaključiti da je policija pri sastavljanju zapisnika postupila nesukladno normalnoj proceduri bilježenja onoga što ispitanik govori, a ako nisu montirani, onda Kramarić danas ne govori istinu o tom iskazu. Tu je Kramarić počeo govoriti o tome kako on nije niti svjedok optužbe niti obrane, pa je cijelu stvar ostavio neodgovorenom.

J.D.

Pročitajte više