Fetva ne ide u zastaru: Spriječen atentat na autora Muhamedove karikature

NORVEŠKA policija uhitila je jednu osobu za koju se sumnja da je pripremala napad na Kurta Westergaarda, danskog karikaturista čija je karikatura proroka Muhameda izazvala niz kontroverzi 2005. godine.

Naime, 76-godišnji Westergaard naprasno je skratio svoj boravak u Norveškoj, gdje je trebao sudjelovati na predstavljanju knjige u Oslu. Kasnije se ispostavilo da je to bila sugestija obavještajnih službi.

Danski list Dagbladet objavio je kako je jedan norveški državljanin uhićen još u utorak jer je pripremao napad na Westergaarda, za kojim je još od objave karikature proglašena fetva. Prema planu, trebao je biti ubijen u Kući književnosti u Oslu. "Rečeno mi je da se odmah vratim kući, a službena verzija je bila da imam probleme sa srcem", kazao je medijima Westergaard.

Ovo nije prvi put da se Westergaard našao na meti revnih muslimana. Na samo novu godinu 2010. jedan Somalijac je upao u njegovu kuću i pokušao ga ubiti sjekirom, zbog čega je osuđen na 10 godina zatvora. I dalje redovito dobiva prijetnje smrću, a neprestano ga prate i osobni čuvari.

Pročitajte više