FIA Grupa: Kupujemo 10,64 posto dionica Podravke

RANKO MIMOVIĆ, preko kojeg je Damir Polančec, prema riječima njegova odvjetnika Ante Nobila, htio anulirati štetu nastalu za Podravku iz operacije Spice, danas se oglasio o, kako je rekao, činjenicama vezanim uz poslovanje FIA Grupe u Hrvatskoj.

"FIA Grupa radi na realizaciji kompleksnog investicijskog procesa koji se sastoji od dva dijela. Prvi dio procesa se odnosi na investiciju u FIMA Ami u iznosu od 400 milijuna kuna koji bi se iskoristili za servisiranje dugova FIMA Amija OTP-u i ostalim vjerovnicima. Na temelju tog ulaganja FIA Grupa postaje vlasnik 10,64 posto dionica Podravke, a Podravka se rješava svih nastalih dugova. Namjera FIA Grupe u ovom projektu je investicijska, a poslovanje FIA Grupe je komplementarno s poslovanjem Podravke jer ona preko vlastitih fondova u Italiji ima ulaz u renomiranu korporaciju Coop putem koje bi plasirala Podravkine proizvode na talijansko tržište te time pridonijela povećanju tržišta i plasmana Podravkinih proizvoda", tvrdi Mimović.

Drugi dio kompletnog investicijskog poslovanja, nastavlja Mimović, odnosi se na daljnja ulaganja FIA Grupe u društva Pluris i Validus, s naglaskom na ulaganja u turistički i bankarski sektor. "Ulaganje u društva Pluris i Validus odvijat će se u dvije faze. Prva faza ulaganja podrazumijeva investiranje i vrijedna je 85 milijuna eura te se odnosi na provođenje deblokada društava, sanaciju društava iz portfelja i podmirivanje obveza Plurisa i Validusa prema njihovim vjerovnicima. Druga faza podrazumijeva stabilizaciju poslovanja, s naglaskom na daljnja ulaganja u razvoj poslovanja društava putem dokapitalizacija i izravnih u ulaganja u vrijednosti od ukupno 100 milijuna eura", kaže i dodaje kako FIA Grupa u cjelokupnom investicijskom procesu planira uložiti gotovo 240 milijuna eura.

Ističe kako s navedenim transakcijama i ulaganjima tvrtka FIA Energy iz Koprivnice i njena direktorica Draženka Gačan nemaju nikakve veze. Mimović zaključuje kako FIA Grupa ne pomišlja na odustajanje od pregovora o prethodno navedenim transakcijama. "Također, iako je ovih dana objavljivano da sam srpski tajkun, želio bih istaknuti da sam slovenski državljanin te da je kapital talijanskog i švicarskog podrijetla", dodaje Mimović.

Damir Polančec je navodno uhićen kada se saznalo da njegova bliska prijateljica Draženka Gračan treba upravljati tvrtkom Fima Ami Itd. na Malti, koja trenutno kontrolira Podravkine dionice iz afere Spice, piše Večernji list. Navodno se tako Polančec dogovorio s Rankom Mimovićem.

Pročitajte više