Fico gasi slovačku televiziju: "Želi pojačati kontrolu u zemlji"

Foto: EPA

Slovačka vlada populističkog premijera Roberta Fica danas je odobrila prijedlog zakona koji predviđa raspuštanje javne radiotelevizijske postaje RTVS i njezino pretvaranje u novu medijsku ustanovu, što je izazvalo zabrinutost među oporbenim političarima i novinarima . 

Zakon je najnoviji korak u, kako kritičari kažu, pokušaju vlade premijera Roberta Fica da pojača kontrolu nad institucijama u zemlji. 

"RTVS ne može biti objektivan jer je u sporu s vladom"

Fico, koji je prošle godine po četvrti put postao premijer nakon nekoliko godina u oporbi, kritizirao je u to vrijeme javnu televiziju smatrajući je pristranom. "Stanje u RTVS je neodrživo", rekao je Fico na konferenciji za novinare.

"(Ona) realno ne može biti objektivna jer je u sporu sa slovačkom vladom. Time se krši osnovno ljudsko pravo građana Slovačke da na raspolaganju imaju objektivne informacije". 

Ficova vlada već je zatvorila ured posebnog antikorupcijskog tužitelja, smijenila čelnike policije i tajne službe i odmaknula vanjsku politiku od čvrste potpore Ukrajini. Europska radiodifuzna unija (EBU) objavila je da nacrt zakona efektivno zamjenjuje "cijenjenu javnu radioteleviziju" i prijeti njezinoj neovisnosti.

Ministrica kulture Martina Šimkovičova, koja je prethodno radila na toj televiziji i poznata je po širenju teorija zavjere, glavna je autorica zakona. 

Nevladine udruge najavile da će se obratiti EK-u i EP-u

Prema novom zakonu, za koji se očekuje da će ga parlament odobriti u lipnju, ravnatelj RTVS-a bit će smijenjen nekoliko godina prije isteka mandata, a zamijenit će ga deveteročlano vijeće koje će s vremenom izabrati novog.  

Ministarstva kulture predložit će četiri člana u Vijeće, dok će ostali biti stručnjaci koje će imenovati parlament. 

Osnovat će se i programski odbor za nadzor sadržaja, što kritičari nazivaju nametanjem cenzure. Slovačka opozicija žestoko kritizira zakon i optužuje vlast da javni servis RTVS pokušava zamijeniti svojim propagandnim medijem.

Nekoliko nevladinih udruga već je najavilo da će se obratiti Europskoj komisiji i Europskom parlamentu u vezi s nacrtom zakona o javnom emitiranju. Žele skrenuti pozornost na kontroverzne planove vlade koji su, po njima, u suprotnosti s novim europskim zakonom o slobodi medija, javlja agencija TASR.

Pročitajte više