Fico: Morat ćemo upotrijebiti silu protiv migranata. Neće biti lijepa slika

Foto: EPA

Slovačka treba ponovno uspostaviti granične kontrole s Mađarskom kako bi zaustavila priljev ilegalnih migranata, rekao je izborni pobjednik Robert Fico označivši to pitanje kao jedan od prioriteta buduće vlade. Fico i njegova stranka SMER-SSD u najboljoj su poziciji za formiranje sljedeće vlade u Slovačkoj, koja ima 5.5 milijuna stanovnika, nakon što je osvojio gotovo 23 posto glasova na subotnjim izborima, što stranku čini najsnažnijom u novom parlamentu.

Fokus Ficove kampanje bio je protivljenje ilegalnoj migraciji, kritiziranje prijelazne vlade što nije učinila više i što nije suspendirala šengenska pravila "otvorenih granica". Trostruki bivši premijer rekao je da su potrebne kontrole duž cijele slovačke granice s Mađarskom.

"Jedna od prvih odluka vlade mora biti naredba ponovnih uspostavljanja graničnih provjera s Mađarskom", rekao je Fico na konferenciji za medije. "To neće biti lijepa slika", rekao je i dodao da će se morati upotrijebiti sila.

Sve veći broj ilegalnih migranata ulazi u Slovačku proteklih godina jer se zemlja nalazi na ruti prema Njemačkoj i zapadnoj Europi.

Migranti, pretežno mladići s Bliskog istoka i iz Afganistana, uglavnom dolaze preko tzv. balkanske rute, ulazeći u Mađarsku preko Srbije unatoč čeličnoj ogradi mađarskog premijera Viktora Orbana koju je dao izgraditi 2015. godine nakon što je Europu potresla migrantska kriza.

Pročitajte više

 

Pročitajte više