Fidel i Che: Kompleksno prijateljstvo dvije ikone revolucije

Foto: Wikipedia

FIDEL CASTRO, kubanski vođa koji je umro u petak u 91. godini života, za mnoge je bio simbol revolucije. Oni koji ga poštuju smatraju da je oslobodio kubanski narod od diktature, prkosio SAD-u iako je bio pod snažnim pritiskom zbog trgovačkih embarga, te je preživio niz pokušaja atentata.

Put Fidela Castra do apsolutne moći u Kubi bio je sve samo ne lagan. Rođen je 1924. Godine u Biranu, malom gradu na istoku Kube, a za politiku se zainteresirao studirajući na sveučilištu u Havani. Tamo se pridružio anti-korupcijskoj Ortodoksnoj stranci, te sudjelovao u puču kojem je cilj bio svrgnuti Rafaela Trujilla, diktatora Dominikanske republike. Taj je čin odredio ton Castrove političke karijere, u kojoj je postao jedna od najpoznatijih revolucionarnih ikona u modernoj povijesti.

Nakon što je diplomirao, pokrenuo je pravnu tvrtku koja je pomagala siromašnim Kubancima. No, nedugo zatim Fulgencio Batista je u vojnom puču preuzeo vlast na Kubi, proglasio se predsjednikom, te otkazao izbore na kojima se i Castro želio kandidirati.



Nedugo nakon Batistina puča, Castro je pokrenuo revoluciju kako bi ga svrgnuo s vlasti, a Castrove težnje tada su podržavale i SAD. Pobuna protiv Batiste bila je neuspješna, a Castro je uhvaćen, te kasnije osuđen na 15 godina zatvora. No, Batista se kasnije želio riješiti imidža autoritarnog diktatora, pa je Castra pustio ga na slobodu.

Fidel i Che: Od Meksika do Bolivije

Nakon što je pušten iz zatvora, Castro je otputovao u Meksiko gdje je upoznao svog budućeg prijatelja i partnera u revoluciji, Ernesta Che Guevaru. Zajedno su planirali povratak na Kubu.

Nakon povratka na Kubu, Che i Castro organizirali su revoluciju koja se s vremenom pretvorila u gerilski rat koji je trajao godinama. Pobunjenici su konačni uspjeli svrgnuti Batistu 1959. godine, nakon čega je Castro postao premijer Kube. Tu funkciju obavljao je do 1976. Godine.

S vremenom su postali vrlo bliski prijatelji, a nakon što je Castro preuzeo vlast na Kubi, Che je vodio reformu upravljanja poljoprivrednim zemljištem, te programe opismenjavanja stanovništva.

U travnju 1965. Che je dao ostavku na sve dužnosti u vladi, te otputovao za Boliviju kako bi tamo pokrenuo revoluciju - navodno po želji samog Castra. U svom pismu Castru, Che je napisao: “Na nova bojišta nosim uvjerenja u koja si me ti uputio, revolucionarni duh našeg naroda i osjećaj ispunjenja najsvetije od svih dužnosti - borbe protiv imperijalizma gdje god se nalazio.” Cheova revolucija u Boliviji je propala, a bolivijske sigurnosne snage su (uz snažnu potporu američke CIA-e) su u konačniji uhvatile Chea i strijeljale ga.

Je li Fidel poslao Chea u smrt?

Ipak, javili su se i glasovi koji su tvrdili da je Castro svjesno otjerao Chea u sigurnu smrt. U članku objavljenom 2015. kubanski novinar Alberto Mueller ustvrdio je da je Castro izdao Che Guevaru nakon što ga je poslao u Boliviju. Mueller je tako tvrdio da je Che Guevara u svom dnevniku u Boliviji u nekoliko navrata zapisao “Nema kontakta s Manillom”, pri čemu je Manilla bila kodna riječ za Kubu. Isti novinar je također tvrdio da je za vrijeme Cheove bolivijske avanture u Havani bila spremna gerilska vojna jedinica koja je bila spremna izvući Chea iz Bolivije, ali Fidel Castro nikad nije odobrio njezino slanje u akciju.

S druge strane, kasnije se u nekoliko izvještaja s Kube ispostavilo da Castro o Cheu govori kao da je još uvijek živ. Tako je, primjerice, sin Ernesta Che Guevare u razgovoru za Mail Online 2014. rekao: “Kad nekad s njim razgovaram o svom ocu, na lice mi se navuče osmijeh jer Fidel kao da nije svjestan da u njemu govori u sadašnjem, a ne prošlom vremenu. Jednom sam mu ukazao na to, na što je Fidel odgovorio: ‘Ali tvoj otac je ovdje, upravo sada’”.

I sam Castro javno se divio Che Guevari, pa je tako u jednom od svojih govora rekao: “Želimo li izraziti što želimo od generacija koje dolaze, moramo reći: Neka budu kao Che! Želimo li reći kako želimo educirati svoju djecu, moramo reći: Želimo da budu obrazovani u Cheovu duhu! Želimo li model čovjeka koji ne pripada našem vremenu nego budućnosti, iz dubine svog srca mogu reći da je upravo Che takav model, bez ijedne mrlje u ponašanju”.

Pročitajte više