Fidel Castro ponovno u javnosti i ponovno u akvariju



FIDEL CASTRO ponovno se pojavio u javnosti, ovaj put u društvu američkog novinara i stručnjakinje za međunarodne odnose, a jedne su meksičke novine objavile intervju s umirovljenim kubanskim predsjednikom, u kojemu je izrazio žaljenje zbog progona homoseksualaca.

Castru su društvo pravili Jeffery Goldberg, dopisnik časopisa The Atlantic, iznimno cijenjeni vanjskopolitički novinar, i Julia E. Sweig iz Vijeća za međunarodne odnose, vrlo utjecajnog think tanka. Castro ih je odveo u akvarij u Havani, gdje se već jednom ranije pojavio.

Državni su mediji naveli kako je bivši predsjednik dao intervju za Vijeće, ali nisu govorili o sadržaju.

Zato je meksička lijeva novina La Jornada objavila intervju u kojem su Castro i kubanske vlasti priznali da je bila greška u ranim danima revolucije slati osobe homoseksualnog opredjeljenja u radne logore.

Velika nepravda

"To su bili trenuci velike nepravde, velike nepravde!", rekao je Castro.

U 60-ima i 70-ima su na Kubi homoseksualci dobivali otkaze, i bili slani u zatvor ili radne logore. "Da, to smo radili", rekao je Castro, ali je se ogradio od osobne odgovornosti, jer "nije znao da postoje takve predrasude".

Ipak, kad su inzistirali na određivanju krivnje, rekao je da za nepravdu nije kriva ni stranka ni neko državno tijelo, nego samo on.

Rekao je da sa previše bavio drugim problemima, pa nije stigao spriječiti ono što se događalo. "Imali smo toliko užasnih problema, kod kojih se radilo o životu ili smrti, pa nismo pazili na to", zaključio je.

Pročitajte više