Filipinac u Hrvatskoj: Zaradim do 1000 eura. Ostat ću dok me firma bude htjela

Na fotografiji nije radnik iz priče niti tvrtka za koju radi Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

Prošle je godine na području PU krapinsko-zagorske izdano ukupno 3113 dozvola za boravak i rad stranaca, a ove godine do 31. listopada njih 2558. 2018. godine izdano ih je svega 249, piše Zagorje.com.

Najtraženija zanimanja, prema zahtjevima za radne dozvole za zapošljavanje stranaca, u 2023. godini bila su: radnik/radnica visokogradnje, radnik/radnica niskogradnje, zidar/zidarica, vozač/vozačica teretnog vozila, monter/monterka građevinskih elemenata, elektroinstalater/elektroinstalaterka te zavarivač/zavarivačica. Pet zemalja iz kojih dolazi najviše radnika prema zahtjevima su Bosna i Hercegovina, Indija, Nepal, Bangladeš i Filipini.

42-godišnji Raygan Medrano iz Filipina u Zagorje je stigao prije osam mjeseci. "Došao sam sam i ovo je bilo prvi puta da sam došao u Hrvatsku. Prije toga radio sam u Kataru, a jedan mi je kolega rekao zašto se ne bih prijavio za posao u Hrvatskoj, jer tamo trebaju radnike", ispričao je za Zagorje.com Raygan. 

Prijavio se u agenciju, prošao intervju i, kaže, zgrabio priliku. U građevinskim poslovima ima iskustva. Slično je radio, kaže, na prijašnjem poslu. "Nisam se mogao ni prijaviti u agenciju za građevinske poslove ako to nisam znao raditi", dodaje.

"Nije lako biti odvojen od obitelji"

Raygan je za sobom ostavio suprugu, 16-godišnjeg sina i 14-godišnju kćer. "Nije lako biti odvojen od obitelji, vidjeti se s njima samo preko videopoziva. No doma je teško. Danas imate posao, sutra nemate. Tako da jesam daleko od obitelji, ali pomažem im i šaljem im svaki mjesec novac", priča Raygan. 

U njegovoj se zemlji, kaže, prosječne plaće kreću od 300 do 400 eura mjesečno. U Hrvatskoj je plaćom itekako zadovoljan. "Prije sam zarađivao puno manje, ali ovdje sam zadovoljan", kaže i otkriva kako je, da bi uopće dobio priliku da dođe raditi u Hrvatsku, morao platiti agenciji, ali i podmiriti troškove avionske karte.

"Živim s drugim kolegama u stanu u Dubrovčanu. Ovdje je lijepo živjeti. Svi su ljudi susretljivi, gostoljubivi, kao i kolege na poslu. Na poslu imamo topli obrok, a u stanu kuhinju pa nakon posla sami kuhamo. Hrana ovdje je dobra iako je malo drugačija od one na koju smo navikli, mi kuhamo s više čilija, češnjaka, začina", priča Raygan.

Za poslove pomoćnog radnika na gradilištu Raygan mjesečno zaradi od 900 do 1000 eura. Njemu, kao i ostalim kolegama iz Filipina, ali i Bangladeša i Egipta, plaćeni su smještaj, režije, prijevoz do posla, odnosno gradilišta, a imaju pravo i na dva topla obroka, priča.

"Namjeravam ovako raditi dok me firma bude htjela, a nadam se da će to biti dugo, dok god budem fizički mogao raditi", zaključio je Raygan.

Pročitajte više