Filipini nakon jakog potresa ukinuli upozorenje na tsunami, ljudi izlaze iz skloništa

Filipini su rano jutros ukinuli upozorenje na tsunami i stanovništvo se počelo vraćati kućama nakon poziva na evakuaciju zbog potresa magnitude 7.4, koji je pogodio jug te zemlje, pri čemu je najmanje jedna osoba poginula, a četiri su ozlijeđene. Nakon potresa u subotu navečer blizu grada Hinatuana, u pokrajini Surigao Del Sur, 906 kilometara južno od Manile, vlasti su objavile upozorenje na tsunami i pozvale stanovništvo da se povuče prema unutrašnjosti.

Valovi su bili manji od jednog metra u gradovima na obali i otocima južnih pokrajina i trajali su pet sati nakon potresa, prenosi agencija dpa. Nakon potresa uslijedilo je više od 500 naknadnih udara, objavila je filipinska seizmološka agencija Philvolcs, a najsnažniji je bio 6.1.

Ministar obrane Gilbert Teodoro rekao je da je poginula trudnica kada se na nju urušio zid kuće u pokrajini Davao Del Norte. Druge četiri osobe su ozlijeđene. Filipini leže na tzv. pacifičkom vatrenom prstenu, najaktivnijem području na planetu, gdje se bilježi gotovo 90 posto svih potresa u svijetu.

 

Pročitajte više