Filipinski vulkan Mayon i dalje pljuje lavu, dio stanovništva odbija evakuaciju

FILIPINSKI vulkan Mayon i dalje izbacuje pepeo i lavu. Lokalne vlasti osim sa vulkanom trenutno imaju problema i sa dijelom stanovništva koje odbija evakuaciju.

Predstavnici vlasti su izvijestili kako su tri glavna razloga iz kojih dio stanovništva odbija evakuaciju ili se vraća na evakuirana područja drvo za ogrjev, životinje i njihove farme.

Među onima koji tako riskiraju svoj život je i 32-godišnja Daisy Mina, majka dvoje djece, koja evakuaciju odbija jer si, kako kaže, "ne može priuštiti da ostavi biljke koje prodaje i tako zarađuje za život".

Prilikom svake nove erupcije, ona dohvati djecu i torbu sa stvarima te trči prema podnožju brda kako ih ne bi zatrpala eventualna bujica lave.

Mayon u posljednjih 400 godina bilježi više od 40 erupcija. Prva zabilježena erupcija Mayona datira iz 1616. godine, a najsmrtonosnija je bila ona iz 1814. godine, kada je živote izgubilo 1.200 ljudi. U novijoj povijesti, jedna od gorih erupcija je bila 1993. godine, kada je poginulo 79 ljudi. Filipini leže na pacifičkom "vatrenom prstenu" gdje su potresi i erupcije vulkana gotovo svakodnevica. Od 37 vulkana u arhipelagu, aktivna su 22.

Pročitajte više