Filipović: Pad izvoza kompenziran je snažnim rastom osobne potrošnje i investicija

Screenshot: HRT

Ministar gospodarstva Davor Filipović je, tijekom gostovanja u Dnevniku HRT-a, rekao kako se, suprotno kritičarima, dosljednost vladine politike vidi i u rastu gospodarstva, koje je trenutno najveće u EU.

"Na stopu rasta je najviše utjecala osobna potrošnja, što znači da smo zaštitili standard građana kroz nekoliko paketa mjera, a posebno me vesele investicije", rekao je Filipović za Dnevnik HRT-a.

Strane investicije

Filipović dodaje kako u posljednjih četiri i pol godina u Hrvatskoj je 13.5 milijardi eura direktnih stranih investicija, a samo u ovoj godini će zbog strane investicije u Osijeku biti zaposleno 1500 ljudi. Naveo je da ima investicija i u Novom Marofu, gdje se proširuju proizvodni kapaciteti.

"Najavljuju se i nove investicije Bata u Kanfanaru. Tako nas vide strani investitori", kazao je Filipović.

"Pad izvoza kod nas je kompenziran snažnim rastom osobne potrošnje i snažnim rastom investicija"

Pad izvoza je skoro devet posto, dok je pad izvoza roba gotovo 20 posto. Filipović navodi kako je to bilo logično s obzirom na to da su Njemačka i Austrija u recesiji, Italija stagnira, a za nas su to važni vanjsko-trgovinski partneri.

"Pad izvoza kod nas je kompenziran snažnim rastom osobne potrošnje i snažnim rastom investicija. To je ono što veseli. Hrvatsko gospodarstvo od posljednjeg kvartala 2019. do 3. kvartala ove godine raste po stopi od 14.3 posto, što je drugi najveći rast u EU.

Nama su na raspolaganju velika sredstva iz EU fondova koje koristimo i upravo stoga su investicije išle prema gore i očekujem da će se taj trend nastaviti, neovisno o nepovoljnim trendovima u Europi", govori ministar.

"Građani mogu očekivati sigurnu zimu što se tiče plina"

Upitan može li se dogoditi da se naši ljudi iz inozemstva vrate u Hrvatsku, Filipović je odgovorio da je to moguće, ali ne u skorije vrijeme. Po pitanju plina Filipović je rekao kako građani mogu očekivati sigurnu zimu.

"Što se tiče poduzetnika, dio njih je obuhvaćen mjerama, prije svega mislim na obrtnike, a što se tiče poduzetnika, ako ne bude tektonskih poremećaja, i za njih će biti sve u redu jer su se tržišta stabilizirala", rekao je Filipović za HRT.

Pročitajte više