Filipović: Neka trgovci kažu kolika je marža na proizvode koji su kod nas skuplji

Foto: Pixsell/Davorin Visnjic

MINISTAR gospodarstva Davor Filipović rekao je danas na konferenciji za medije da je dobar dio poslovnih subjekata već vratio cijene na razinu od 31. prosinca, dok je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dodao da Hrvatska pošta neće povisiti cijene, a vjerojatno neće ni telekomi.

"Dobar dio poslovnih subjekata je vratio cijene na 31.12.", rekao je Filipović. Dodao je da su zatražili cjenike od najvećih trgovačkih lanaca.

"Pojačali smo nadzore"

"Nije se odustalo ni od čega, nego je dobar dio subjekata vratio cijene", rekao je na pitanje o kaznama.

"Mogući odlazak Hrvata u trgovine u Sloveniji treba biti poruka trgovačkim lancima", dodao je.

"Kontinuirani nadzor je poruka svima da trebaju vraćati cijene na 31.12., kao što je dio njih već napravio", rekao je Filipović.

"Trebamo pojačati nadzore, vidjet ćemo hoćemo li ići na neke druge mjere ili će ovo biti dovoljno", rekao je.

"S Paladinom i Tramišak sam imao korektnu i dobru suradnju", rekao je na pitanje novinara.

"Vlada čini sve da pomogne građanima"

Novinarka je pitala je li vlada naivno obećavala poskupljenje od 0.2% zbog uvođenja eura i je li trebalo uvesti crne liste.

Filipović kaže da su imali povjerenje i da nisu mogli unaprijed kažnjavati poslovne subjekte. "Koristimo sve što imamo na raspolaganju, imamo još opcija", rekao je.

"Imali smo krizu, došlo je do velikog skoka cijena goriva i energije", rekao je Filipović i dodao da "vlada čini sve da pomogne građanima i gospodarstvu".

"Očekujemo visoko razumijevanje, da ne dižu cijene tamo gdje to nije potrebno", rekao je.

"Neka trgovci kažu kolike su marže"

Novinari su pitali zašto su cijene u Hrvatskoj veće nego u Sloveniji.

"Bilo bi dobro da trgovački lanci, kad idu u javnost, kažu kolike su marže na one proizvode čije se cijene uspoređuju. Više puta smo smanjivali PDV, ne sjećam da su smanjili cijene. Neka uprava tog lanca izađe u javnosti i odgovori na to", rekao je.

Butković: Pošta neće povisiti cijene

HAKOM je dao dozvole za povećanje cijena telekomima i Hrvatskoj pošti. Butković kaže da Pošta neće povisiti cijene.

Butković kaže da razgovaraju s telekomima i da najvjerojatnije neće doći do rasta cijena od 10%. Naglasio je da telekomi imaju smanjenu cijenu struje.

Bačić će u ponedjeljak predstaviti novi okvir obnove, rekao je Butković. 

Zašto se tako dugo čekalo da se shvati da ovaj koncept ne funkcionira, pitaju novinari. "Nije da ne funkcionira, obnova je prioritet", rekao je Butković.

"Nisam imao problema s Tramišak, ali ne može ni jedan ministar biti otok. Svi smo mi tu došli na određeno vrijeme. Povjerenje je jako bitno", rekao je Butković.

Pomoćnica inspektora: Oni koji vrate cijene neće biti kažnjeni

"Svim subjektima koji su za vrijeme nadzora vratili cijene na one od 31.12. neće biti izdane kazne", rekla je pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović-Grčić. Kazne za pravne osobe idu do 200 tisuća kuna. Kazne za obrtnike su znatno niže, do 1990 eura, rekla je.

Veliki dio prijava se odnosi na pekare. Utvrđeno je da je cijena proizvoda u prosjeku rasla za 20%.

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša kaže da postoje primjeri u kojima je dobavna cijena trgovačkih lanaca viša u Hrvatskoj te da se tako pokušava izvući profit iz države.

Pročitajte više