Film "Ledina" na berlinskom filmskom festivalu

FILM ´Ledina´ Ljubiše Samardžića, međunarodna koprodukcija u kojoj sudjeluje i Hrvatska, svjetsku premijeru imat će na skorašnjem Berlinskom filmskom festivalu, u sklopu programa ´Panorama´.

To je prva hrvatsko-srpska koprodukcija od osamostaljivanja Hrvatske (srpski Cinema Design i hrvatski Gral Film), kojoj su se tijekom proizvodnje priključili Bugarska nacionalna televizija (BNT) i Federalna TV BiH, izvijestio je danas distributer za Hrvatsku ´MG film´.

Film je već nakon tri mjeseca snimanja bio dovršen i preveden na engleski, no uvršten je u panoramski program, jer su ga selektori pogledali na video kazeti, a filmska kopija nije bila gotova na vrijeme za konkuriranje u natjecateljskom dijelu.

Film će se prikazati 12. i 14. veljače te 15. veljače za distributere.

Film prati bračni par Hrvatice Ksenije iz Dubrovnika (Ksenija Pajić) i Srbina Dragana iz Beograda (Dragan Bjelogrlić), koji za vrijeme krvavog rata u Hrvatskoj i BiH 1995. pokušavaju ´normalno´ živjeti u Beogradu. To im zbog neprijateljske okoline ne uspijeva, a ´sudar svjetova´ završava tragedijom i raspadom obitelji.

Snimanje filma počelo je u listopada prošle godine u Novom Beogradu, a završilo u prosincu u Dubrovniku.

Scenarist je Nikola Pejaković (´Rane´, ´Lepa sela lepo gore´) te kao suradnik Darko Lukić (ravnatelj Teatra andTD).

Za dubrovački dio snimanja direktor je bio Branko Linta, a za beogradski Rade Vladić.

Koautori glazbe su Matija Dedić i Davor Križić.

Pročitajte više