Film "Srce u jami" loše utječe na odnose Slovenije i Italije

PPREDSJEDNIK slovenskih socijaldemokrata (ZLSD) i zastupnik u Europskom parlamentu Borut Pahor izrazio je u ponedjeljak zabrinutost stanjem u odnosima s Italijom koje se reflektira i kroz sporni film "Srce u jami". U povodu državnog praznika Dana sjećanja na egzodus Talijana s istočne obale Jadrana nakon Drugog svjetskog rata, državna televizija RAI ovih dana prikazuje taj film o žrtvama fojbi.

Pahor je na konferenciji za novinare rekao da bi Ljubljana na određeni način morala reagirati i podsjetiti drugu stranu da postoji zajedničko izvješće slovenskih i talijanskih povjesničara napravljeno prije pet godina o bolnim stranama međusobnih odnosa u prošlosti koje spominje i "fojbe" i nasilje za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"To nije službena istina o onome što se dogodilo, ali je u izvješću povjesničara uspostavljen konsenzus o povijesnim pitanjima", rekao je Pahor, dodajući da bi talijansku politiku ponovno trebalo upozoriti na rezultate rada povjesničara.

U spomenutom tekstu slovenskih i talijanskih povjesničara, koji je rezultat rada od 1996. do 2000. godine, navodi se uz ostalo da talijansko stanovništvo u okolici Trsta i Slovenskom primorju nakon kapitulacije fašističke Italije nije pristupalo partizanskom oslobodilačkom pokretu u onoj mjeri koliko Slovenci jer su ih od toga odvratile vijesti o ubojstvima Talijana u hrvatskom dijelu Istre u jesen 1943. "na području gdje je djelovao hrvatski oslobodilački pokret".

Fojbe se u izvješću spominju i u kontekstu jugoslavenske okupacije Trsta 1945. godine. Tu su žrtve, napominje se u izvješću, bile Talijani koji su se suprotstavljali okupaciji, ali i Slovenci koji su se protivili komunizmu. Tisuće njih, navode u zajedničkom izvješću slovenski i talijanski povjesničari, bile su uhićene i deportirane u logore u Sloveniji, pri čemu ih je dio oslobođen, a dio ubijen i bačen u kraške jame (fojbe).

Film čiji će drugi nastavak u ponedjeljak navečer prikazati RAI, u Sloveniji su osudile partizanske veteranske i druge udruge. Predsjednik slovenskog SUBNOR-a i nekadašnji predsjednik republičkog predsjedništva Janez Stanovnik rekao je u nedjelju da spomenuti film iskrivljuje istinu o događajima u Drugom svjetskom ratu i nakon njega, te da bi talijanski ministar vanjskih poslova Franco Fini, čiji se dolazak u Ljubljanu priprema, morao izraziti počast Slovencima koje su za vrijeme okupacije u Gramoznoj jami blizu Ljubljane strijeljali Talijani.


Pročitajte više