Financial Times: AstraZeneca planira odvojiti poslovanje u Kini

Foto: EPA

Farmaceutski div AstraZeneca planira odvojiti poslovanje u Kini i uvrstiti ga u kotaciju hongkonške burze kako bi zaobišao problem napetosti između Kine i SAD-a i njegovih saveznika, izvijestio je Financial Times pozivajući se na upućene izvore.

Kompanija je navodno s bankama počela razgovarati o toj ideji prije nekoliko mjeseci. Kinesko poslovanje bilo bi izdvojeno u zasebnu tvrtku, a britansko-švedski proizvođač lijekova zadržao bi kontrolu nad poslovanjem.

Investitori ne bi trebali strahovati od rizika

Smatraju i da bi uvrštenje njezinih dionica u kotaciju hongkonške ili šangajske burze osiguralo zaštitu od eventualnih političkih poteza kineskih vlasti i istodobno otvorilo mogućnost kineske državne potpore za inovacije i ubrzanog postupka pribavljanja dozvola za lijekove razvijene u Kini.

Investitori pak ne bi trebali strahovati od rizika koji donosi poslovanje u azijskom divu. AstraZeneca je 2017. s kineskim fondom Dizal Pharmaceutical osnovala zajedničku tvrtku za istraživanje i razvoj, čije su dionice uvrštene u kotaciju šangajske burze.

Pročitajte više