Financial Times: Kineski milijarder i osnivač Alibabe skriva se u Tokiju

Foto: EPA

MILIJARDER i osnivač Alibabe Jack Ma navodno se skriva u Tokiju sa svojom obitelji nakon sloma najvećih tehnoloških tvrtki u Kini.

Ma, osnivač giganta e-trgovine Alibabe, koji je nekoć bio najbogatija osoba u Kini, rijetko se viđao u javnosti otkako je prije dvije godine na summitu u Šangaju kritizirao stav kineskih regulatora prema tehnološkim kompanijama.

Financial Times: Ma živi u Tokiju šest mjeseci

Danas je Financial Times, koji je u vlasništvu japanske medijske tvrtke Nikkei, otkrio da Ma živi u Japanu.

Pozivajući se na anonimne izvore, list navodi da Ma već gotovo šest mjeseci živi u Tokiju sa svojom obitelji. Financial Times navodi da Ma provodi vrijeme odlazeći na skijališta u jednom japanskom selu te da redovito putuje u SAD i Izrael.

Komentari milijardera navodno razbjesnili kineskog predsjednika

Ma, poznat po svojoj otvorenoj prirodi i ekscentričnoj crti, optužio je regulatore za gušenje inovacija. Njegovi su komentari navodno razbjesnili kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Kineska regulatorna tijela blokirala su prodaju dionica Alibabe, vrijednu 34 milijarde dolara, Alibabine podružnice za online plaćanja Ant Group, što bi bila najveća ponuda dionica u povijesti.

Peking je također naredio Alibabi da rasproda dio svoje medijske imovine, uključujući hongkonški South China Morning Post.

Nekoliko mjeseci kasnije Alibaba je kažnjen s rekordnih 2.8 milijardi dolara zbog antikonkurentskih praksi.

Pročitajte više