Financijski analitičar: Ove godine u Hrvatskoj neće biti recesije

Screenshot: RTL

FINANCIJSKI analitičar Hrvoje Japunčić je za RTL komentirao povećanje rejtinga, inflaciju, recesiju te zaradu od turističke sezone. 

"Efektivno povećanje kreditne ocjene znači da analitičari i šira financijska javnost ocjenjuju da se ukupni kreditni rizici smanjuju i posljedično bi trebali biti niži troškovi zaduženja mogućih aranžmana.

Povećanje rejtinga je s jedne strane posljedica ulaska u eurozonu, ali i posljednjih nekoliko godina imamo bolje trendove u sektoru javnih financija, a kada se daje ocjena kreditnog rejtinga, gleda se širi spektar svih ekonomskih odluka", rekao je Japunčić za RTL.

Ove godine ne očekuje recesijske trendove u Hrvatskoj

Dok investicijski rejting zaziva investicije, podizanje kamatnih stopa središnjih banaka radi suprotan efekt. Japunčić je upitan postoji li strah od pada gospodarske aktivnosti.

"Moramo uzeti u obzir okolnost da su kamatne stope bile na vrlo niskim razinama, tako da su se investicijski projekti mogli evaluirati s povišenim kamatnim stopama i tu bi se, u toj cijeloj matematici, dalo prostora i za investicije i za konkretne stope potrošnje općenito", kaže financijski analitičar. 

Osobna potrošnja većinom generira BDP. Japunčić misli da građani već sada biraju koje će proizvode kupiti ili ih zamjenjuju nekim drugim proizvodima. Smatra da će se u srpnju i kolovozu distribucijski kanali hrane uspjeti riješiti i da će to imati pozitivan utjecaj na snižavanje inflacije. 

"Dok će energenti, pogotovo za Europu, ostati upitni. Ove godine ne očekujem recesijske trendove u Hrvatskoj, a i vjerujem da na zimu nećemo imati više recesijskih trendova, nego će doći do usporavanja ekonomije", rekao je Japunčić za RTL.

Pročitajte više