Financijski savjetnik: Priča o poskupljenjima 1.1. nije istinita. Poskupljenje stiže

Screenshot: HRT

INFLACIJA u Hrvatskoj u studenome je iznosila 13,5 posto, podaci za prosinac još nisu objavljeni. O tome hoće li napokon i u našoj zemlji inflacija usporiti i cijene početi padati, u Dnevniku HTV-a govorio je financijski savjetnik Danko Sučević.

Na pitanje kad možemo u Hrvatskoj očekivati pad inflacije s obzirom na to da se ona smiruje u drugim europskim zemljama, rekao je da će se to događati istodobno s ostalim zemljama EU. "No to ne znači da će cijene padati. Znači da će manje rasti", istaknuo je.

Uvođenje eura

"Dugoročno će uvođenje eura utjecati na smanjivanje, odnosno nepovećavanje inflacije. Kratkoročno, o čemu sad pričamo, to bi moglo imati nekakav utjecaj", rekao je.

Najavljena su poskupljenja 1. veljače.

"Ne mislim da je istinita priča o velikim poskupljenjima s 31. prosinca na 1. siječnja. Mislim da su to izolirani slučajevi i nalaz državnog inspektorata vam pokazuje da oko 70-80 posto cijena nije podignuto", kaže.

"Mislim da je povećanje cijena 1. siječnja vrlo loš potez za prodavače i da oni to nisu masovno napravili. Uvjeren sam da će zbog toga što se cijene neće dizati u siječnju inflacija u siječnju biti znatno niža nego u prosincu i veljači", dodaje.

"Ali ono što se definitivno događa, a to vidimo i po stopama inflacije, jest da su se cijene dizale 1. rujna, 1. listopada, 1. studenog i 1. prosinca. Mislim da se 1. siječnja nisu dignule, ali da će se opet dići 1. veljače, u ožujku i u travnju. Mi i dalje govorimo o inflaciji od blizu 10 posto. S druge strane, imate efekt siječanjskih popusta", rekao je.

Nakon uvođenja eura lakša usporedba s drugim zemljama

Neki proizvodi kod nas su skuplji, a neki jeftiniji.

"Cijena bilo čega, pogotovo u maloprodaji, prvenstveno je rezultat potražnje i ponude. Nutella se uvijek uzima kao primjer. Ako je ona u Njemačkoj jeftinija, to je zbog toga što je tamo ili veća ponuda ili manja potražnja.

Sigurno znamo da je u Njemačkoj ponuda veća, ponuda zamjenskih proizvoda za Nutellu. Treba nam veća konkurencija. Ulaskom u Schengen i euro ta će konkurencija biti veća u Hrvatskoj. Jer barijere ulaska svih drugih konkurenata od Nutelle sad su niže, oni ne moraju više preračunavati eure u kune i raditi neke posebne cjenovne politike za ulazak u Hrvatsku. Mislim da je uvođenje eura generalno jako dobra gesta i da možemo očekivati jako dobre vijesti i biti optimistični", istaknuo je.

Pročitajte više