Financiranje udruga dijaspore: Evo na što je HDZ potrošio naših 5.7 milijuna kuna

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

INDEX je objavio članak o tome kako je Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na čijem je čelu HDZ-ovac Zvonko Milas, dodijelio 200 tisuća kuna kontroverznoj udruzi Počasni bleiburški vod za obnovu spomenika ustašama na Bleiburgu. 

Dodatno je problem što su austrijske vlasti u skladu s tamošnjim zakonima uklonile šahovnicu s prvim bijelim poljem s tog spomenika, definirajući je u tom kontekstu kao fašistički simbol, a sada je, kako se čini, Počasni bleiburški vod sredstvima hrvatskih poreznih obveznika želi vratiti.

>>  Plenkovićeva vlada dala 200.000 naših kuna za obnovu ustaškog spomenika na Bleiburgu

"Značajan iskorak prema hrvatskom iseljeništvu"

No to nije jedina stvar za koju je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH dao naš novac.

"Program potpore hrvatskim zajednicama u iseljeništvu provodi se s ciljem očuvanja i poticanja kulturne, znanstvene, gospodarske, sportske i druge suradnje između Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske. Program predstavlja značajan iskorak prema hrvatskome iseljeništvu jer je osmišljen upravo za podupiranje specifičnih potreba i konkretnih aktivnosti hrvatskih iseljeničkih zajednica u svim područjima bitnim za očuvanje i njegovanje hrvatskog identiteta", navodi se na službenim stranicama Središnjeg ureda.

Dajemo 50 tisuća kuna da se u Paragvaju napravi zaklon od kiše na autobusnoj stanici

U praksi to izgleda, između ostalog, tako da dajemo 50 tisuća kuna za to da se u Paragvaju na Aveniji Republike Hrvatske napravi "zaklon od kiše" na autobusnoj stanici. Nije šala, baš za to je 50 tisuća kuna dobio Klub Hrvata iz Paragvaja. 

Paragvajskoj udruzi Hrvata - naravno da postoji više udruga Hrvata u Paragvaju - dajemo 50 tisuća kuna za "umrežavanje uspješnih Hrvatica iz cijele hrvatske dijaspore Južne Amerike". Čovjek bi pomislio da je za to dovoljno otvoriti grupu na Facebooku, ali ne. Zanimljivo, za istu stvar - ali jednoj udruzi Hrvata u Argentini - dajemo 130 tisuća kuna. 

230 tisuća kuna dajemo udruzi Asociacion Croata Jadran iz Argentine, i to za "Treći susret klapa iz hrvatskog iseljeništva u domovini i obljetnice zajedničkog rada". 

Nabava narodnih nošnji

Hrvatski Klub Adelaide u Australiji je dobio 40 tisuća kuna za "nabavu slavonskih nošnji za nastup plesača u HFS Lenek", a istim iznosom financiramo i školu tambure u Australiji. Za nabavu narodnih nošnji 40 tisuća kuna dobila je i folklorna skupina iz North Freemantlea. Udruzi AUS NZ Croatian Women In Leadership, pak, dajemo 150 tisuća kuna da organizira "summit" sljedeće godine u Biogradu na moru, odnosno plaćamo im da dođu iz Australije i Novog Zelanda uživati na Jadranu.

Udruzi za poticanje kreativnog obrazovanja Obzor iz Austrije dajemo 40 tisuća kuna za radionicu hrvatskog jezika za djecu, a 30 tisuća kuna ide za Tradicionalnu Hajdukovu Bilu noć u organizaciji Hrvatskog sportskog kluba Hajduk - Beč. 

Čak 110 tisuća kuna odlazi na "svečani koncert povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te uspostave diplomatskih odnosa s Republikom Austrijom", a 45 tisuća na "tiskanje i promociju knjige" s istim povodom. 70 tisuća kuna ide Folklornom ansamblu Šokadija u Beču za "sanaciju prostorija".

Nabava folklornih nošnji je česta pojava na listi Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH pa 40 tisuća kuna za to dobiva i HSKK Busovača iz Austrije. 

Financiranje Hrvatskih katoličkih misija

Kulturna udruga venezuelskih Hrvatica dobiva 150 tisuća kuna za "sjedište za rad udruge", a 40 tisuća kuna ide na "Vrednovanje povijesne baštine Vatrogasnog društva Dalmacija br. 5" u Čileu. 

Hrvatska katolička misija u Dublinu dobila je 80 tisuća kuna za "Uređenje kapele svete Majke Tereze iz Kalkute i hrvatskih svetaca/blaženika i tisak tematskog kalendara za 2023. godinu". HDZ očito ne pušta na miru ni Hrvate koji su od njega pobjegli u Irsku. Hrvatska katolička misija u Johannesburgu (Južnoafrička Republika) dobiva 55 tisuća kuna za agregat.

Selimo se u Kanadu, u kojoj, između ostalog, dajemo 50 tisuća kuna za Hrvatski folklorni festival Zapadne Kanade, dok 40 tisuća ide na desetu obljetnicu Hrvatskog pjevačkog zbora. 

31 tisuća kuna za Udrugu Hrvatske iseljeničke lirike New York

Evo opet nabave narodnih nošnji: 40 tisuća kuna Hrvatskoj kulturnoj udruzi Bremen, 40 tisuća kuna Hrvatskom kulturnom društvu Napredak u Njemačkoj. Sportskom društvu Croatia Berlin dajemo 40 tisuća kuna za "proširenje članstva", a udruzi Croatia Stuttgart ide 210 tisuća da budu "u vlastitom domu", što god to točno značilo. 65 tisuća kuna ide na proslavu 75. obljetnice Hrvatske katoličke župe München. Hrvatsko kulturno sportsko društvo Komušina Haiterbach dobiva 37 tisuća za "plan financijskog poslovanja".

Za organizaciju tamburaškog koncerta KUD-a Baština u SAD-u izdvajamo 40 tisuća kuna, a 31 tisuću dobiva Udruga Hrvatske iseljeničke lirike New York za dvije zbirke pjesama. Jedna se zove "Hrvatska iseljenička poezija ispod rimskog neba", a druga "Pisma mojoj Hrvatskoj". 

Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) dobiva 250 tisuća za "7. godišnju i prvu inozemnu konferenciju". I za kraj, spomenimo da Hrvatska katolička misija London dobiva 140 tisuća kuna za obnovu svoje kuće. 

Sveukupno je ovaj put Središnji ured za Hrvate izvan RH podijelio udruženjima dijaspore 5 milijuna i 700 tisuća kuna.

Pročitajte više