Finska Patria i norveški Kongsberg investiraju u državnu firmu u Velikoj Gorici

Foto:Pixsell/Igor Kralj

MINISTAR gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat danas je s predstavnicima norveških tvrtki Kongsberg Defence&Aerospace i Kongsberg Aviation Maintenance Services te finske Patrije potpisao memorandum o suglasnosti za procjenu i uspostavu strateške suradnje za održavanje, popravak i modernizaciju.

Memorandumom će se utvrditi moguća uspostava strateške suradnje koja je usmjerena na potrebe Hrvatske za vojne i civilne zrakoplovne platforme te eventualnu buduću suradnju za stvaranje regionalnog centra za nove tehnologije. 

Današnje potpisivanje potvrđuje nastojanje Patrie i Konsberga da investiraju i transformiraju Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) u Velikoj Gorici u nešto što nadilazi granice Hrvatske i postaje servisni centar za nešto što će trebati i zemljama u okruženju, rekao je Horvat.

ZTC se pretvara u logistički centar

"Pred nama je konkretan posao, dva mjeseca stručnog, pravnog i drugog posla da bi se završio ugovor i da bi se s njegovom implementacijom krenulo sredinom veljače 2020.", dodao je.

Na novinarski upit da pojasni što konkretno znači to strateško partnerstvo, Horvat je izjavio da se ZTC ne prodaje, već se stvara logistički hub u koji investiraju Patria i Konsberg, a s Fakultetom strojarstva i brodogradnje dogovara se model školovanja ljudi koji će u ZTC-u raditi.

ZTC se pretvara u logistički centar koji će nuditi usluge kakve takvi centri Patrie i Konsberga nude diljem Europe, kazao je Horvat, napominjući da će svi detalji biti sadržani u modelu strateškog partnerstva, koji će se detaljno definirati do 15. veljače i nakon toga predstaviti i hrvatskoj, finskoj i norveškoj javnosti.

Iskustvo na hrvatskom tržištu

U ime tvrtke Patria memorandum je potpisao Jukka Holkeri, a u ime Konsberga Ove Sindre Lied i Arno de Vries. 

Sindre Lied je kazao kako imaju iskustva na hrvatskom tržištu te izrazio uvjerenje da će to strateško partnerstvo biti samo dodatni iskorak u prilikama koje će se dalje otvarati.

I Holkeri je rekao da Patria ima dugu suradnju s hrvatskom industrijom i nada se da je ovo dobar temelj za njezin nastavak. Njihova tvrtka, kako je kazao, snažna je u području avioindustrije i vjeruje da svojim kompetencijama može pridonijeti razvoju hrvatske vojne i općenito avioindustrije.

Posao održavanja hrvatskih helikoptera

Patria u svom portfelju ima dio poslovanja vezan uz zrakoplovstvo u kojem se rade poslovi održavanja civilnih i vojnih helikoptera te borbenih aviona F18 koje koristi finska vojska. Prema dostupnim informacijama, Patriji je ZTC zanimljiv zbog budućih većih poslova održavanja hrvatskih helikoptera. 

ZTC je državna kompanija koja se bavi poslovima održavanja vojnih i civilnih aviona te helikoptera, ali je već godinama u velikim poslovnim problemima. 

Na novinarski upit hoće li se ti dogovori i buduća implementacija pozitivno odraziti na tvrtku Đuro Đaković, Horvat je rekao kako se u ovom trenutku slična priča događa s nekim drugim partnerima. Riječ je o razgovorima s američkom vladom, a vezano uz Đuro Đaković grupu, kazao je Horvat napominjući kako su razgovori pri kraju.

"Dogodit će se jedna zajednička investicija američke i hrvatske vlade, osposobit će se Đuro Đaković za neke nove poslove, ali činjenica je da će Đ. Đ. Specijalna vozila i nakon toga jedan dio svog proizvodnog asortimana morati tražiti na otvorenom tržištu", rekao je ministar.

Pročitajte više