Finski biznismen vozio 32 km/h preko ograničenja, dobio 121.000 eura kazne

Screenshot: YouTube

FINSKI multimilijunaš dobio je jednu od najvećih kazni za prebrzu vožnju na svijetu – 121.000 eura – za vožnju 32 km/h preko ograničenja. U Finskoj se kazne obračunavaju prema prihodima prekršitelja. "Stvarno žalim zbog toga", rekao je Anders Wiklöf (76) za medij Nya Åland. "Počeo sam usporavati, ali pretpostavljam da nisam usporio dovoljno brzo. Tako to ide", kazao je.

Wiklöf, jedan od najbogatijih Finaca, rekao je da se ograničenje brzine "iznenada" promijenilo sa 70 km/h na 50 u trenutku kada je on vozio 82 km/h.

Novčane kazne za prometne prekršaje u Finskoj temelje se na težini prekršaja i prihodima prekršitelja, koje policija može odmah provjeriti povezivanjem sa središnjom bazom podataka poreznih obveznika. Činjenica da je Wiklöf prije toga dvaput kažnjen zbog prebrze vožnje bila je otegotna okolnost. Kažnjen je sa 63.680 eura 2018. godine, pet godina nakon što je za isti prekršaj dobio kaznu od 95.000 eura. Sada mu je oduzeta i vozačka dozvola na 10 dana.

Jedan od najbogatijih Finaca

Rekao je kako se nada da će kazna, jednaka polovici njegovog prihoda tijekom zadnjih 14 dana, biti korisno potrošena. "Čuo sam da vlada želi uštedjeti 1.5 milijardi eura na zdravstvu u Finskoj pa se nadam da moj novac može pomoći u tome", rekao je.

Finska nameće klizne kazne za niz prekršaja, uključujući krađu u trgovinama i kršenje zakona o vrijednosnim papirima i financijskom trgovanju, prema načelu da budući da je oporezivanje progresivno, kazne bi također trebale biti takve: što više zarađujete, više plaćate.

Wiklöf je vlasnik tvrtke Wiklöf Holding, koja vodi preko 20 poduzeća u sektorima logistike, građevine, helikopterskih usluga, nekretnina, trgovine i turizma. Tvrtka je 2020. imala promet od 247 milijuna eura i operativnu dobit od 11 milijuna eura, piše Guardian.

Pročitajte više