Firma preko koje se isplaćivao Borg je brutalno profitabilna

Foto: Patrik Maček/Pixsell

TVRTKA preko koje je isplaćivana grupa Borg osvanula je na ovogodišnjoj Fininoj ljestvici financijski najuspješnijih poduzeća koja posluju u Hrvatskoj.

>> OBJAVLJUJEMO NOVE MAILOVE Tko je odabrao glavne savjetnike za spas Agrokora? Pa, Dalićkini momci s hotmaila

Riječ je o tvrtki koja je ukrajinska podružnica globalnog AlixPartnersa i koja je za angažman oko Agrokora otvorila zagrebačku podružnicu u Radničkoj ulici, a zove se AlixPartners SV Ukraine Limited.

Fina je nedavno u suradnji s Liderom objavila rang listu 1000 najvećih poduzeća, na koju je odmah, doduše na posljednjem mjestu, s prihodom od 94,7 milijuna kuna uletjela zagrebačka podružnica Alixa. I treba spomenuti da su dobar rezultat ostvarili u samo osam mjeseci - angažirala ih je skupina Borg, što su pokazali mailovi u Aferi Hotmail 28. travnja 2017. godine. 

Mada su u javnosti tvrdili suprotno, da su oni angažirali podizvođače, Index je objavom mailova dokazao da su hrvatski savjetnici, koji su i pisali Lex, odabrali glavnog savjetnika AlixPartners.

U osam mjeseci uprihodili su 94,7 milijuna kuna, što znači da im mjesečni prihod iznosi oko 11,8 milijuna kuna.

Prema bruto dobiti u odnosu na prihode, AlixPartners je 27. najuspješnija tvrtka

No ne samo da su ušli u 1000 najvećih tvrtki prema visini prihoda, ono što je puno zanimljivije je visoko 27. mjesto prema profitabilnosti, odnosno prema bruto dobiti u odnosnu na prihode, koja iznosi čak 47,9 posto. 

Iako podaci nisu još javno dostupni, Fina nam je ustupila podatke koje imaju njihovi pretplatnici usluge Transparentno.hr iz kojih je vidljivo da je bruto dobit (prije oporezivanja) AlixPartnersa u Hrvatskoj iznosila 45,4 milijuna kuna. 

Tvrtka, pokazuju podaci koje smo dobili, nema zaposlenih, pa ni troškova osoblja, na kraju godine imala je samo kratkoročne obaveze od 39 milijuna kuna i kratkoročna potraživanja od 8 milijuna kuna. Kako im je mjesečni prihod od Agrokora oko 20 milijuna kuna, možemo zaključiti da ih dobro plaća, u valuti (rokovima plaćanja) manjoj od 30 dana. Kratkoročne obaveze vjerojatno se odnose na njihovu britansku ili američku centralu.

Iz činjenice što AlixPartners nema nijednog zaposlenog (troškovi osoblja su im nula kuna) možemo zaključiti samo da su njezini hrvatski operativci prijavljeni negdje drugdje, a nije neuobičajeno ni da se centrali u stranoj zemlji plaća tzv. royalty (pojednostavljeno, fakture se šalju za korištenje brenda).

Pitali smo Poreznu plaćaju li doprinose

Kako doprinose nakon porezne reforme moraju plaćati i direktori koji nisu u radnom odnosu ako nisu zaposleni negdje drugdje, pitali smo Poreznu upravu za slučaj AlixPartnersa i njihove osobe ovlaštene za zastupanje, Paula Matthewa Thompsona, čije ime se nalazi u sudskom registru. Jesu li provjerili njegov status, mora li i on plaćati doprinose i je li to činio? Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

U javnosti najprisutniji Alastair Beveridge, savjetnik u restrukturiranju Agrokora, očito je zaposlen u nekoj drugoj zemlji.

Preko AlixPartnersa plaćan je dio savjetnika skupine Borg, kao podizvođači su preko njih isplaćivani Texo Management, Altera Finance, InterCapital, ali i još nekoliko tvrtki kao što su KPMG Hrvatska i Komunikacijski ured Laco i partneri, preko kojeg djeluje Ramljakova, a kasnije i Peruškova komunikacijska savjetnica Kristina Laco. 

Osim brutalne profitabilnosti, spomenimo da bi se ovim sjajnim poslovnim rezultatima u 2018. trebala pridružiti i naknada za uspjeh koju Izvanredna uprava, bez obzira na Aferu Hotmail koja je pomela potpredsjednicu vlade, i dalje krije. 

 

Pročitajte više