Firmu iz afere Rimac je još 2013. oslobodila plaćanja doprinosa

Foto: knin.hr

U PROSINCU 2013. godine na sjednici Gradskog vijeća Knina, na prijedlog zamjenika Josipe Rimac Nikole Blaževića, tvrtka C.E.M.P oslobođena je plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 370.183,20 kuna jer gradi objekte koji su od osobnog interesa za Grad Knin.

>> Zadruga za etično financiranje: Etička banka nije projekt MOST-a

Stoji tako u zapisniku sjednice Gradskog vijeća koji je objavljen na web stranicama Grada Knina.

Kako se može vidjeti u zapisniku, isto je predložio i obrazložio i zamjenik Josipe Rimac. On je ustvrdio da tvrtka ispunjava sve propisane uvjete.

"Grad Knin stvara pozitivnu poduzetničku klimu"

"Zamjenik gradonačelnice Nikola Blažević je naveo i pojasnio pravne temelje za donošenje prijedloga dodavši da navedena tvrtka ispunjava propisane uvjete te da je ista podnijela zahtjev za oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 370.183,20 kn i da gradi objekte isključivo za obavljanje proizvodne djelatnosti što je od osobnog interesa za grad Knin. Na kraju je dodao da Grad ovim stvara pozitivnu poduzetničku klimu i pomaže svima koji žele ulagati ona ovom području te je predložio prihvaćanje prijedloga", stoji u zapisniku.

Vijećnik Mirko Antunović Blaževića je pitao za još detalja: nominalni iznos cenzusa preko kojeg odluke donosi Vijeće, za interes i prihod Grada od navedenog oslobađanja, očekivani broj zapošljavanja osoba te za uvjete i kriterije za oslobađanje od komunalnog doprinosa.

Blažević je odgovorio da je cenzus 156.000 kn, da se za izgradnju vjetroelektrana i pristupnih putova očekuje zapošljavanje oko 100 osoba u dužem razdoblju te da Grad očekuje prihod od naknada za  korištenje od oko milijun kuna.

Prijedlog je prihvaćen većinom glasova, 12 "za" i 2 "suzdržana".

Evo kako je Nikola Blažević neki dan komentirao uhićenje Josipe Rimac i govorio o tome kako je Knin donosio odluke vezane za vjetroelektrane.
 

Bašić: Nitko nam nije pogodovao

Milenko Bašić, drugoosumnjičeni u aferi Vjetroelektrane, zbog koje je uhićeno nekoliko HDZ-ovaca, među kojima i Josipa Rimac, u velikom je intervjuu za današnji Večernji list ustvrdio kako su njega ucjenjivale Hrvatske šume te da je Most stopirao projekt jer nije dao pozajmicu njihovoj Etičnoj banci.

Bašiću je isto određen pritvor no kako nije u Hrvatskoj zasad je izbjegao Remetinec.

Bašićeva tvrtka C.E.M.P. u izgradnju vjetroelektrane je, tvrdi uložila 1,8 milijardi kuna, od čega je navodno njegovih 900 milijuna kuna.

On tvrdi da niti jedan postupak od početka gradnje vjetroelektrane nije bio nezakonit te da mu nije jasno kako se išlo na ruku ovom projektu. Tvrdi dalje da problemi s projektom sežu u 2003. godinu te da je on sve preuzeo 2012. godine.

Pritvor za sedmero osumnjičenika

Podsjetimo, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer odredio je u subotu, na prijedlog USKOK-a, jednomjesečni pritvor bivšoj državnoj tajnici Ministarstva uprave Josipi Rimac i još šestero osumnjičenika.

Jednomjesečni pritvor određen je i HDZ-ovoj načelnici Gračaca Nataši Turbić, kninskom gradskom vijećniku Marinku Tokmakčiji, Ružici Njavro i Anti Sladiću. Uz njih, sudac istrage odredio je pritvor i za vlasnika tvrtke C.E.M.P. Milenka Bašića i direktora te tvrtke Dragana Stipića koji trenutno nisu dostupni hrvatskim redarstvenim vlastima.

USKOK je u subotu, nakon provedene opsežne akcije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) u aferi Vjetroelektrane, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 poduzetnika i državnih dužnosnika, koje se sumnjiči za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Prijavljeni su i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan, direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković, zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i u petak smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Pročitajte više