Fischer u Kalinjingradu i Moskvi radi jačanja već jakih odnosa

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Joschka Fischer otvorio je u četvrtak generalni konzulat svoje zemlje u Kalinjingradu, nakon čega je odletio u Moskvu održati optimističan govor predsjedniku Vladimiru Putinu o budućnosti odnosa između Rusije i Europske unije.

Stigavši iz Kalinjingrada, on je pred ruskim predsjednikom izrazio zadovoljstvo nađenim rješenjem za tranzit putnika između Rusije i te ruske enklave, koja će uskoro nakon pristupa Poljske i Litve biti okružena zemljama EU, te je rekao je da se nada da će se isto dogoditi i za tranzit robe o čemu se trenutačno raspravlja.

"Nadam se da ćemo uskoro uspjeti postići pozitivno rješenje pitanja tranzita robe", rekao je Fischer, prenosi agencija Ria Novosti.

Moskva želi da se roba koja putuje između Kalinjingrada i ostatka zemlje smatra unutrašnjim transportom Rusije, ali taj stav Vilnius i Varšava teško prihvaćaju.

Putin je izrazio zadovoljstvo otvaranjem njemačkog konzulata u baltičkoj luci i podsjetio je da obim godišnjih trgovinskih razmjena između dvije zemlje iznosi 24 milijarde eura i da je Njemačka najveći strani ulagač u Rusiji.

Rusko-njemačka suradnja "razvija se dosta pozitivno", dodao je Fischer.

Pročitajte više