Fižulić za Index: Treba rasvijetliti sastanak Ramljaka i Knightheada

Foto: screenshot N1

PRIJE nego što je postao vladin povjerenik, Ante Ramljak susreo se 30. ožujka s predstavnicima američkog fonda Knighthead, vlasnicima Agrokorovih obveznica koji su preko roll up kredita postali ključni vjerovnik sa zalogom na najvrjednijim nekretninama.

>>ANALIZA Nakon Ramljakovog priznanja o sastanku s Amerikancima, DORH mora ispitati i njega i Dalić

Je li uobičajeno da se budući povjerenik kompanije koju je kasnije preuzela vlada sastaje s vlasnikom obveznica, i znači li taj susret da je Knighthead mogao raspolagati povlaštenim informacijama, poput one o budućem roll up kreditu, upitali smo Goranka Fižulić, bivšeg ministra gospodarstva?

"Naravno da je neuobičajeno da se budući povjerenik u to vrijeme sastaje s jednim od vjerovnika pa makar i informativno. To se ne radi. Cijela priča zaslužuje da ju se rasvijetli. Sve što povećava rizik za Hrvatsku je štetno", kazao je u telefonskom razgovoru za Index.

Ramljak je, podsjetimo, jedan od autora Lexa, pisao je taj zakon s grupom vanjskih konzultanata čija imena potpredsjednica Vlade Martina Dalić još uvijek skriva od javnosti. Kada je imenovan u Agrokor, Ramljak je imao mail adresu povjerenika na domeni odvjetničkog društva Šavorić (izvanredna.uprava@savoric.com), pa se činilo da je njihov zaposlenik, ali i da oni zapravo upravljaju Agrokorom. Nakon što je to dospjelo u javnost, Ramljak je prekinuo suradnju s tim odvjetnicima koji su također radili na zakonu.

U anonimnoj kaznenoj prijavi koja izgleda kao da ju je pisao Todorić, iako on to negira, optužuje se Martinu Dalić i Ramljaka da su se zločinački udružili i omogućili stotine milijuna eura zarade Knightheadu.

Nakon Ramljakova priznanja o sastanku, DORH bi trebao ispitati njega i potpredsjednicu Vlade zbog sumnje da su pogodovali američkom fondu, o čemu je Index već pisao.

Pročitajte više