Fokus: Vlada radi sjajno, pružaju mladima priliku da zarade u Irskoj i Njemačkoj

Foto: Fokus

Danas je u saboru Klub zastupnika Fokusa održao je konferenciju za medije na temu neuspješne strategije Plenkovićeve demografske revitalizacije, koja rezultira sve većim iseljavanjem iz Hrvatske. Na konferenciji su sudjelovali predsjednik stranke Fokus Davor Nađi te saborski zastupnici Dario Zurovec i Damir Bajs.

„HDZ u proceduru daje strategiju koja nema niti jednu konkretnu mjeru. Niti jedna strategija dosad nije implementirana, a znamo da su se mnoge donosile. Jedini rezultat toga je da Hrvatska gubi stanovništvo", izjavio je Nađi nadodavši da se stalnim odljevom stanovništva u razvijenije zemlje sve strategije svode na mrtvo slovo na papiru.

Nađi je istaknuo i da u gradovima i općinama gdje je Fokus na vlasti svjedočimo potpuno suprotnoj situaciji. Posebno je istaknuo primjere Dugog Sela i Svete Nedelje koji imaju najveće priljeve stanovništva u Hrvatskoj što dokazuje da su Fokusove politike upravo te koje dokazuju jedini pravi model za jačanje demografije, ustvrdio je.

"Naravno, riječ je o privlačenju privatnih investicija, poreznim regulatornim rasterećenjima te opće dizanje kvalitete života. Pritom od svih ljudi koji dolaze nije riječ o statistici prepunoj strane radne snage, nego vrhunskim stručnjacima koji posjeduju znanja koja mi nemamo, a dolaze iz razvijenijih zemalja zapadne Europe i čak Amerike", rekao je.

"Vlada omogućava mladima da zarade u Njemačkoj" 

Okupljenima se obratio i saborski zastupnik te gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec koji je na početku svog izlaganja naglasio da Vlada radi sjajan posao i omogućuje sjajne prilike mladim ljudima da zarade za kruh, ali u Njemačkoj, Dublinu i skandinavskim zemljama. 

„U Svetoj Nedelji i Dugom Selu imamo pozitivan demografski pomak. Da ne bi zaključivali napamet napravili smo demografsku studiju da možemo predvidjeti demografske trendove do 2031. godine. Ako mlade vide perspektivu ovdje, oni će ostati. Negativne brojke gledamo već godinama, mladi odlaze i postali smo jedna od najstarijih zemalja u Europi. Nikakve strategije neće tu pomoći, nego manji porezi i veće olakšice. Zato treba čim prije na izbore", rekao je Zurovec.

"Ni ne pitaju se zašto mladi odlaze iz Hrvatske"

Saborski zastupnik Damir Bajs istaknuo je da je najbolji pokazatelj koliko je Vladi stalo do demografije današnje stanje u Saboru. „Nema niti jednog ministra, a niti premijera Plenkovića. Sjednicu ne vodi Jandroković. Toliko je demografija HDZ-u na srcu. Siguran sam da se nisu zapitali zbog čega su mladi napustili Hrvatsku. A zbog čega? Korupcija, nesposobnost političkih elita i onih koji vode ovu državu. Nema nade da će se mladi vratiti dok se vlast ne promijeni. Izbori su pred nama, vjerujemo da će promjena doći i da će Fokus s partnerima sudjelovati u vlasti.“ izjavio je Bajs.

Davor Nađi je za kraj izjavio da nije dobro donositi strategije, nego uspostaviti funkcionalnu pravnu državu i iskorijeniti korupciju. „Sve afere nikog sigurno nisu potaknule na povratak u Hrvatsku, nego još neke otjerali. Cilj je da se životni standard omogući svim građanima, a ne samo glasačima HDZ-a.“ izjavio je Nađi.

"HDZ se boji objaviti dan izbora"

Osvrnuo se i na pitanje budućih parlamentarnih izbora. „Sramotno je da se HDZ boji objaviti dan izbora. Demokratska praksa je reći građanima kad će izbori. Mi smo za izbore spremni, a za državu je bitno da budu čim prije. Svaki dan je bitan jer da smo ranije raspustili Sabor, Turudić ne bi bio izabran. Za razgovore smo otvoreni, a da je nužno da se okrupnimo najbolje pokazuje naša koalicija Za bolju Hrvatsku koja je najveća koalicija stranaka centra", zaključio je Nađi. 

Pročitajte više