Forenzičari u Peruu ekshumirali 60 tijela iz masovne grobnice

TIMOVI forenzičara ekshumirali su 60 tijela iz jedne od najvećih masovnih grobnica, iz vremena krvavog rata peruanske vlade protiv maoističkih pobunjenika.

Nekolicina djece bila je među 140 masakriranih seljaka, koje je ubila peruanska vojska 1984. godine u planinama Anda. Istražitelji uspoređuju DNK uzorke uzete iz ostataka leševa, s uzorcima uzetim od ljudi koji vjeruju da su svoje najmilije izgubili u tom masakru, prenosi CNN.

Masovna grobnica nalazi se u selu Putis, a svjedoci su nacionalnoj komisiji za istinu i naknadu štete kazali kako je peruanska vojska na prijevaru odvela seljake u naselje visoko u Andama (3.500 metara visine), obećavši im zaštitu od pobunjenika te ih tamo poubijala i ukrala im stoku.

"Otac me znao voditi na drugo mjesto kad je bilo opasno. Bio bi u džungli dok bi moja rodbina ostajala ovdje", rekao je Gonzalo Fernandez Condoray, koji je bio samo dječak dok se masakr dogodio. Dodao je kako su u masovnoj grobnici nalazi tijelo njegove bake i još dvojice stričeva.

Jose Pablo Baraybar, forenzički antropolog, obećao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi identificirao ljude iz te masovne grobnice.

"Bit će to analiza od kosti do kosti", zaključio je.

U međuvremenu, tužitelj Cristina Olazabal kazala je kako planira otkriti identitete vojnika koji su taj zločin i počinili. Ona čeka vojna izvješća u kojima piše koji su se vojnici nalazili na tom području u vrijeme masakra, a kad to izvješće stigne, započet će s intervjuiranjem tih vojnika.

B.V.
Foto:

Pročitajte više