FOTO Deseci tisuća Čeha izašli na ulice, prosvjedovali protiv NATO-a i EU

Foto: EPA

NEKOLIKO desetaka tisuća Čeha okupilo se danas u Pragu kako bi prosvjedovali protiv vladinog upravljanja energetskom krizom te članstva zemlje u NATO-u i Europskoj uniji.

"Češka Republika na prvom mjestu"

Prosvjede na glavnom praškom trgu na nacionalni praznik organizirale su krajnja desnica i druge ekstremne političke grupacije poput komunista, a policija je procijenila da je na njemu bilo nekoliko desetaka tisuća ljudi, u usporedbi sa 70 tisuća koliko ih je bilo 3. rujna.

Skupina koja je organizirala događaj, imena "Češka Republika na prvom mjestu", protivi se članstvu u EU i NATO-u i poziva da država bude vojno neutralna.

Prosvjednici su nosili natpise poput "Završite komediju", a mnogi su držali i češke zastave, prenosi Reuters.

"Ova vlada samo služi Bruxellesu i NATO-u"

"Ova vlada je anti-češka. Ona samo služi Bruxellesu, američkoj moći i NATO-u. Ona ne mari za češke građane", rekao je na prosvjedu 53-godišnji Pavel Nebel. Prosvjedi su krenuli s češkom himnom u izvedbi krajnje desnog pjevača, nakon čega su se na pozornici izmjenjivali govori kritičara vlasti.

"Vlada ima dvije dužnosti - sigurnost i ekonomsko blagostanje. Ova vlada ne ispunjava nijedno", rekao je jedan govornik.

Stotine ljudi okupile su se i u drugim gradovima gdje su mogli pratiti izravni prijenos iz Praga. Visoke cijene energenata stvorile su pritisak na sve vlade u Europi koje se nose s ublažavanjem posljedica visokih energenata.

Pročitajte više

 

Pročitajte više