FOTO Hrvatski veterani su u Ukrajini. Rone, jašu konje i kajakare s Ukrajincima

Foto: Ronilački klub HRVI NEMO-ADRIATIC

Hrvatski veterani nastavljaju s pružanjem pomoći ukrajinskim veteranima na ukrajinskom tlu kroz program resocijalizacije koji su pokrenuli u jesen prošle godine u Hrvatskoj s ciljem vraćanja branitelja u svakodnevne tokove civilnog života.

Posljednjih 10 dana hrvatski veterani borave na području grada Lavova gdje provode program resocijalizacije za što brži i bolji oporavak ukrajinskih branitelja koji je pokrenuo ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic u suradnji s partnerom projekta UNBROKEN fondacijom, a provodi se uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te Grada Lavova. 

"Simpatije ukrajinskog i hrvatskog narodna su oduvijek bile velike. Službena politika Hrvatske je prijateljski raspoložena prema Kijevu, a i Hrvatska država izdvaja jako puno u financijskom smislu dok u političkom smislu pruža potporu Ukrajini u ovome kroz što prolazi, a posebno na njezinom europskom putu", kazala je Anica Djamić, izvanredna hrvatska veleposlanica u Ukrajini.

Gradonačelnik Lavova: Rat nas je sve promijenio

"Pozdravljamo ovaj projekt resocijalizacije koji provode hrvatski branitelji trenutno u Lavovu, te napominjem kako u Ukrajini postoji veliki interes za ovakve projekte resocijalizacije koji će dugoročno povezati i nevladine udruge", dodala je. 

Cilj programa je prijenos znanja i iskustva hrvatskih branitelja, stručnjaka, psihologa i instruktora ronjenja ukrajinskim braniteljima, osobama koje su doživjele traumatična ratna iskustva te im je potrebna što brža integracija u društvo i osobama koje će dugoročno prenositi znanja svojim suborcima i prijateljima na području Ukrajine, a sve uz nadzor i savjetovanje hrvatskih kolega branitelja.

"Rat nas je sve promijenio, od kada je počela agresija više od 17.000 ranjenih osoba došlo je u naš grad na liječenje, a nakon rehabilitacije nastavlja se resocijalizacija i potrebno je mentalno vratiti ljude u svakodnevni život u čemu nam je puno pomogla hrvatska strana otvaranjem novih mogućnosti i novih pristupa kroz program resocijalizacije", poručio je Andrij Sadovji, gradonačelnik grada Lavova

Zahvalio je hrvatskim veteranima što su podijelili svoja iskustva s ukrajinskim braniteljima i pružili im novi pogled na život. Program resocijalizacije koji provode hrvatski branitelji sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, a sadrži brojne aktivnosti poput ronjenja, jahanja, kajakarenja te različitih edukacija.

Dragovoljac Azova: Ronjenje me smiruje

Aktivnosti provode instruktori iz 1. GBR Tigrovi, 4. GBR Pauci, policije, specijalne policije, RIS Kutina, ZUHDDR (Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata), HOS-a i drugi članovi ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, dok su sudionici programa ukrajinski branitelji iz različitih postrojbi i brigada koji su od prvog dana na ratištu te su demobilizirani uslijed ranjavanja ili bolesti.

"Tjedan dana u ovom programu resocijalizacije i društvu hrvatskih branitelja zamijeni mi šest mjeseci liječenja u sustavu rehabilitacije", napomenuo je Ruslan Pavlovski, dragovoljac iz jedinice Azov koji je sudjelovao u najtežim borbama u Mariupolju, te je razmijenjen nakon 4 mjeseca teških tortura provedenih po ruskim logorima, a sada se posebno se raduje ponovnom odlasku u Hrvatsku.

"Ronjenje me smiruje i taj osjećaj mirnoće i iskustva želim prenijeti svojim suborcima i prijateljima s kojima sam u Ukrajini dijelio dobro i zlo. Ne samo ronjenje, već i druge aktivnosti, želim podijeliti kao trener ili asistent svojim kolegama i vrlo mi je važno što mogu svoja iskustva podijeliti s hrvatskim braniteljima", zaključio je. 

Pročitajte više