Foto i video: Kako je uhićen Ante Gotovina



ANTE GOTOVINA nakon Domovinskog rata zbog svoje je uloge u akciji Oluja postao vjerojatno najveći hrvatski narodni heroj. Idila je, međutim, trajala samo nekoliko godina. Kad je HDZ 2000. izgubio vlast, Gotovina je ostao bez svojih političkih zaštitnika.

Nedugo nakon toga iz Haaga je stigla reakcija o kojoj se dugo šuškalo: 2001. godine protiv generala Gotovina podignuta je optužnica zbog ratnih zločina. Gotovina je odlučio da se ne planira predati u ruke pravdi Haškog suda, te se dao u bijeg.


Gotovina se uspješno skrivao sve do 7. prosinca 2005. godine kada je, sasvim iznenada, uhićen na Kanarskim otocima. Iz neslužbenih izvora tada su stigle informacije da je Gotovina na jahti tjednim kružio po Kanarskim otocima, a na Tenerife, gdje je uhićen, stigao je u pratnji australskog Hrvata Joze Grgića, kojeg su zajedno s Gotovinom uhitili španjolski policajci, da bi ga ipak pustili nekoliko sati kasnije.

Gotovina je kod sebe u trenutku uhićenja imao oko 12.000 eura u gotovini i putovnicu na ime Kristijan Horvat. Pretpostavlja se da je novac koji je pronađen kod njega Gotovina dobio od Hrvoja Petrača, za kojeg je poznato da je financirao generalov bijeg. Odmah nakon uhićenja Gotovina je prebačen u zatvor Soto del Real kraj Madrida, a 9. prosinca završio je u UN-ovom zatvoru u Scheveningenu.

Pročitajte više