FOTO Kina dovršava novi moćni nosač zrakoplova, moćan skoro kao i američki

Foto: Google Maps

ANALIZA satelitskih snimaka koju je proveo Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) pokazuje da bi kineski nosač zrakoplova s ​​tehnologijom koja je gotovo jednaka onoj američke vojske mogao biti porinut već u veljači sljedeće godine.

Na snimkama iz 23. listopada se može vidjeti kako se u brodogradilištu Jiangnan u Šangaju bliži kraj gradnje nosača zrakoplova, poznatog kao Model 003. CSIS navodi kako izgleda da je skoro završena ugradnja vanjskih i unutarnjih komponenti, uključujući i sustav za lansiranje zrakoplova te da još samo nedostaju neki dijelovi poput radara i sustava naoružanja.

Gotov unutar tri do šest mjeseci?

"Na temelju dostupnih informacija, procjenjujemo da bi Model 003 mogao biti porinut unutar tri do šest mjeseci", smatra CSIS, a prenosi CNN.

Nakon završetka, ovo će biti treći kineski nosač zrakoplova i drugi koji je proizveden u toj zemlji. No, za razliku od druga dva nosača, Liaoning i Shandong, stručnjaci smatraju da Model 003 ima napredniju tehnologiju lansiranja zrakoplova, u skladu sa sustavom koji se koristi na američkim nosačima zrakoplova.

Matthew Funaiole, viši suradnik u CSIS-u, smatra da je Model 003 biti "prvi moderni nosač zrakoplova kineske vojske".

"Ovo je prilično značajan korak naprijed. Oni su se stvarno posvetili izgradnji nosača te pomiču granice svojih mogućnosti", rekao je Funaiole.

Utrka u naoružanju

Kina ima najveću pomorsku silu na svijetu, s time da su nosači zrakoplova od velike važnosti za flotu bilo koje velike sile. Ovi masivni brodovi su u biti mobilna zračna baza, koja omogućuje brzo i dugoročno raspoređivanje zrakoplova i oružja.

No, iako su dva prvotna kineska nosača zrakoplova osnažila pomorsku moć te zemlje, Kina još uvijek kaska za SAD-om koji ih ima 11. Osim toga, i Liaoning i Shandong temelje se na zastarjeloj sovjetskoj tehnologiji lansirnog sustava.

Izgleda da Model 003 ima isti lansirni sustav kao i SAD, rekao je Funaiole, odnosno možda i napredniji zbog korištenja elektromagnetskih lasera. No unatoč naprednom sustavu lansiranja, Funaiole smatra da kineski nosač zrakoplova ipak zaostaje za onima iz SAD-a, koji imaju više lansirnih jedinica, više prostora i više dizala što omogućuje brže polijetanje zrakoplova.

Potrebna dodatna testiranja

Nakon porinuća Modela 003, kineske vlasti će morati provesti i testiranja na terenu i ugradnju dodatne opreme prije nego što nosač zrakoplova bude u potpunosti funkcionalan, odnosno prije nego službeno postane dio kineske flote.

Ministarstvo obrane SAD-a prvobitno je procijenilo da će Model 003 biti u potpunosti spreman do 2023., ali je sada taj datum pomaknulo na 2024. godinu.

Pročitajte više