FOTO Izdan nalog za uhićenje Putina. Litva mu poslala poruku

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova Litve

LITVA je poslala snažnu poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nakon što je Međunarodni sud u Haagu izdao nalog za njegovo uhićenje. Ministarstvo vanjskih poslova zemlje objavilo je na Twitteru fotografiju transparenta na neboderu u glavnom gradu Litve Vilniusu na kojem piše "Putine, čeka te Haag". 

Gradonačelnik Vilniusa Remigijus Simasius je u ožujku prošle godine napisao istu poruku sprejem na cesti ispred ruskog veleposlanstva u gradu, piše Sky News. Podsjetimo, Međunarodni kazneni sud u Den Haagu je jučer izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Putina zbog ratnih zločina.  

Deportacija djece iz Ukrajine 

Izdao je dva uhidbena naloga – protiv Putina i ruske povjerenice za prava djece Marije Lvova-Belove. Pravna optužba glasi: "ratni zločini". Konkretno je riječ o deportaciji djece iz Ukrajine u Rusiju koja je navodno provođena od veljače 2022. godine.

Sud argumentira da postoji dovoljno razloga da je Putin sam kazneno-pravno odgovoran za navedena djela. U svibnju je ruski predsjednik potpisao jedan dekret kojim se omogućuje brže dodjeljivanje državljanstva ukrajinskoj djeci u Rusiji. Pored toga Putin nije, kako se navodi u uhidbenom nalogu, utjecao na svoje civilne i vojne podčinjene kako bi ih odvratio od ratnih zločina. 

Pročitajte više