FOTO Mladi umjetnik oslikao prostore dječje psihijatrije u Splitu

Foto: KBC Split

Mladi umjetnik Joško Buljanović, koji stvara pod pseudonimom Jay Bird, oslikao je prostore dječje i adolescentske psihijatrije Klinike za psihijatriju KBC-a Split.

Zahvaljujući njegovoj mašti na zidovima te ustanove sada se mogu vidjeti prekrasni prizori ptica, kojima je fasciniran od djetinjstva. Kaže da se svojim radom najviše pokušavam obratiti profinjenim ljubiteljima umjetnosti, laicima i djeci, otud mu ideja da oslika prostorije dječje i adolescentske psihijatrije. 

Slikati je počeo za vrijeme pandemije covida, a ptice su mu se nametnule kao isključivi i personalizirani motiv. Uzor su mu dječja i primitivna umjetnost, vjeruje da najbolja umjetnost proizlazi iz jednostavnosti i čistoće koju je najteže dostići.

"Simplificiranošću, otvorenog srca, želim u promatraču probuditi emociju, radost, iskrenost i kult djetinjstva. Ptice su vibrantne, vesele, neposredne i druželjubive. Sažetom formom i očerupanog tijela dovodim pticu kao totem do zrelosti i izvornosti", rekao je autor.

S novim izgledom svoje ustanove zadovoljan je i predstojnik Klinike za psihijatriju Trpimir Glavina, koji se umjetniku zahvalio jer je oplemenio i dao emocije prostorima u kojima se liječe djeca.

Pročitajte više