FOTO Požeško područje pod vodom: "Bujica je visoko, svi su na terenu"

CESTE i dvorišta na području Vidovaca kraj Požege su pod vodom zbog jake kiše i vremenskih neprilika. U Vidovcima i drugim selima u požeškom kraju su se i prijašnjih godina stvarale jake bujične poplave i blatne bujice, javlja N1.

Prošle godine u lipnju u Vidovcima je u 40 minuta palo 40 litara kiše po kvadratnom metru, a blatne bujice su se slijevale s okolnih brda te za sobom donijele smeće i granje. Lani su požeško-slavonska županica Antonija Jozić i predstavnici Hrvatskih voda obećali izgradnju osam retencija na požeškom području koje bi riješile probleme s bujicama i poplavama.

"Šumari su posjekli stabla na sjevernoj strani Požeške gore, voda se slijeva, k tome, to je zasićeno, sve što padne, ulazi u korito. Bujica je visoko! Svi su na terenu, vodočuvari, rukovoditelj dionice, vatrogasci, 112, iz županije, postavljaju se preventivno vreće s pijeskom. Ali svi su na terenu, i to na više mjesta.

Problem su i propusti na cestama, vlasnici ih ne održavaju, nisu čisti, otvor je djelomično zatvoren i ne guta vodu. Što se retencija tiče, to je još u fazi projektiranja, ali radi se na tome. Još dvije godine sigurno do početka radova", rekao je za N1 Miroslav Taborski, voditelj ispostave mali sliv Orljava-Lonđa u Požegi.

Državna cesta između Blacka i Viškovaca pod vodom

Čitatelji portala N1 javili su da radovi još nisu došli na red zbog opsežne papirologije i planiranja. Kažu da se plaše da bi se problemi od ranije s blatnim bujicama mogli ponoviti.

Također, tu je i pitanje hoće li brana napravljena u blizini Draškovca izdržati, ne zbog količine vode, nego zbog smeća i granja koje voda nanese.

Portal Požega.eu javlja da je državna cesta između Blacka i Viškovaca pod vodom zbog velikih oborina i nepročišćenih kanala.

Pročitajte više