FOTO Na paradi u Banjoj Luci bili Noćni vukovi, 200 dronova sudjelovalo u showu

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Banjom Lukom su povodom proslave neustavnog dana Republike Srpske prodefilirali članovi moto kluba Noćni vukovi. Radi se o skupini odanoj Kremlju i bliskoj ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Članovi Noćnih vukova su uglavnom ekstremni nacionalisti.

Zabranjen im ulazak u BiH

Noćni vukovi se nazivaju i moćnom ruskom paravojskom. Smatra se da su bili upleteni u nekoliko tajnih operacija u istočnoj Ukrajini još 2014. godine, kada je anektiran Krim.

Noćnim vukovima je ulaz u BiH zabranjen još 2018. te su označeni kao sigurnosna prijetnja.

Dron show na proslavi

Na samom kraju današnjeg obilježavanja dana Republike Srpske u Banjoj Luci upriličen je dron show na nebu iznad grada na Vrbasu, piše Klix. U showu je sudjelovalo oko 200 dronova. Prema fotografijama objavljenima na Pixsellu i u bosansko-hercegovačkim medijima, dronovima su oblikovani brojni oblici na nebu.

Tako su, između ostalih, oblikovani teritorij entiteta RS-a s administrativnim linijama unutar BiH, zastava RS-a, pravoslavni hram, golubica mira koja u kljunu nosi list masline, kao i brojni natpisi, piše Klix. Tijekom trajanja dron showa intoniran je instrumental pjesme "Marš na Drinu", koju mnogi smatraju spornom zbog njene tematike i zloupotrebe tokom agresije na BiH.

Kako piše Klix, prema dostupnim informacijama, dron show ovog kapaciteta može koštati i oko 100.000 eura. Osim parade i showa, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je odlikovao više ljudi, a neki od njih su mađarski premijer Viktor Orban i nacionalistički pjevač Baja Mali Knindža.

Pročitajte više