FOTO Nova otkrića o misterioznom natpisu na brončanoj ruci staroj 2000 godina

Foto: Aiestaran et al./Antiquity/Wikipedia

Arheolozi su 2021. na sjeveru Španjolske pronašli intrigantan objekt - brončanu ruku iz željeznog doba staru oko 2000 godina s četiri reda čudnih simbola. Prema novome istraživanju, ovaj drevni epigraf povezan je s drevnim paleohispanskim jezicima te je možda pripadao liniji jezika koji se kasnije razvio u današnji baskijski. 

U vrijeme izrade ruke to su područje naseljavali Vaskonci, za koje se pretpostavljalo da nisu razvili pismo. Ova ruka pokazuje da to vjerojatno nije slučaj. "Detaljna lingvistička analiza ukazuje na to da ovi znakovi predstavljaju grafički podsustav paleohispanskog koji dijeli svoje korijene s modernim baskijskim jezikom i predstavlja prvi primjer vaskonske epigrafike", navode znanstvenici.  

Objesili su ruku iznad ulaza

Orijentacija natpisa, malena rupa na vrhu i mjesto na kojem je ruka otkrivena ukazuju na to da su je drevni Vaskonci objesili na ulazu u stambeni objekt. Simboli su urezani zgrafito tehnikom, putem koje su se prvo napravile linije, nakon čega su izbušene veće točke, piše Science Alert.

Nije poznato kojim se alatom točno služilo pleme pri izradi brončane ruke, no znanstvenici smatraju da su, među ostalim, koristili oštar željezni alat poput burina. Mada nije moguće prevesti cijeli tekst, stručnjaci su pronašli neke zanimljive paralele s modernim baskijskim. Jedna od ključnih poveznica je prva riječ na ruci, sorioneku, i baskijska riječ zorioneko, što znači dobra sreća.  

"Tekst na ovom artefaktu, koji je pronađen na ulazu u stambeni objekt, vjerojatno je simbolizirao sretne, odnosno povoljne okolnosti. Moguće je da je ruka imala neku vrstu ritualnog ili kulturnog značaja", navode znanstvenici. 

Ruka iz Irulegija

Naime, u vaskonskim i iberskim područjima otkriveno je nekoliko artefakata iz željeznog doba koji prikazuju poleđinu otvorene desne šake. Znanstvenici navode kako varijacije u veličini slova i neke nedosljednosti u njihovom urezivanju ukazuju na prilično nemaran i neplaniran pristup pisanju.  

Stručnjaci sada nastavljaju s analizom takozvane Ruke iz Irulegija, nazvane po mjestu na kojem je pronađena, kako bi što više saznali o razvoju pisanog jezika prije dolaska Rimljana. "Ovaj natpis ukazuje na to da su Vaskonci poznavali pisanu riječ, barem do određenog stupnja", pišu stručnjaci. 

Istraživanje naziva A Vasconic inscription on a bronze hand: writing and rituality in the Iron Age Irulegi settlement in the Ebro Valley objavljeno je u časopisu Antiquity. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.