FOTO Nove satelitske snimke razotkrivaju najveći Putinov strah

Foto: Profimedia

BUDUĆI da su ukrajinski lideri najavili oslobađanje kompletnog teritorija koji je okupirala Rusija, Moskva priprema detaljnu obranu, posebice na Krimu, poluotoku koji je nelegalno okupirala 2014. godine i koji sada postaje najbolje utvrđeni dio ratne zone.

Nakon tjedana radova, područje oko gradića Medvedivke blizu poveznice s kontinentalnim dijelom Ukrajine premreženo je kilometrima rovova. Ostavljene su posebne udubine koje vojnicima omogućuju šire područje paljbe. U blizini su i druge fortifikacije, poput dubokih jaraka planiranih da zaustave tenkove i teška vozila, piše The Washington Post.

Satelitske snimke Maxara, kompanije za komercijalnu satelitsku tehnologiju, pokazuju da je Rusija izgradila desetke sličnih sustava. "Ruska vojska očito misli da će Krim trebati braniti u bliskoj budućnosti", rekao je Jan Metvejev, ruski vojni analitičar.

Niču obrambene utvrde

Obrambene fortifikacije podignute su brzo, u iščekivanju proljetne ukrajinske ofenzive. U samo nekoliko tjedana Rusija je izgradila kilometre fortifikacija blizu Vitina na zapadnoj obali Krima, iako analitičari smatraju da je pomorski desant malo vjerojatan.

Stroj za kopanje rovova iz sovjetskog razdoblja BTM-3 može iskopati oko 800 metara na sat, čak i ako je zemlja smrznuta. U jednom izvještaju iz 1980. godine američka vojska divila se ovom stroju, tvrdeći da ništa slično ne postoji u SAD-u, Europi ili Japanu.

Rusija koristi i ljudsku snagu. Online oglasnici za radna mjesta tražili su građevinske radnike za utvrđivanje rovova drvenom i betonskom građom, nudeći zavidnu plaću od 90 dolara na dan. Satelitske snimke pokazuju da su neka utvrđenja na Krimu podignuta za samo nekoliko dana.

Budućnost Krima je otvoreno i bremenito pitanje, Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je vratiti poluotok pod ukrajinsku kontrolu, dok ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da ga nikad neće prepustiti.

Problemi i za Ukrajinu i za Rusiju

Geografski presjek ove regije predstavlja poteškoću i za Ukrajinu i za Rusiju. Krim je s kontinentalnom Ukrajinom povezan uskim i močvarnim prolazom na kojem se može zaustaviti ofenziva. No njegova blizina frontu također krije opasnosti po rusku okupaciju jer bi ruske snage mogle biti izolirane i naći se na udaru ukrajinskog oružja.

Iako Rusija fortifikacije gradi i drugdje, razmjeri gradnje na Krimu zaista se ističu. "Za Putina je Krim poput svete krave. Ako se nešto dogodi, postrojbe će odmah biti poslane u obranu ovog područja", rekao je Metvejev.

Satelitske slike pokazuju da je ruska obrana postavljena duž vodenih puteva, kako bi predstavljala dodatnu prepreku za potencijalnu ukrajinsku ofenzivu. Mikola Bjeliskov, istraživač na ukrajinskom Nacionalnom institutu za strateške studije, vladinoj ustanovi u Kijevu, kaže da su razmjeri i proporcije fortifikacije najbolja indikacija ruskih strahova.

Opasna eskalacija?

No neki zapadni dužnosnici zabrinuti su da bi izravna bitka za Krim mogla dovesti do opasne eskalacije. Visoki ruski dužnosnici, poput bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, ukazali su da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje u obrani Krima.

Na Krimu su se i prošlih stoljeća vodile bitke, zbog njegovog strateškog položaja. Za Rusiju ovaj poluotok znači stalnu bazu crnomorske flote. Krimske plaže također su popularno turističko odredište, iako je rat to poremetio.

Tijekom Krimskog rata 50-ih godina 19. stoljeća Rusija se borila protiv alijanse europskih sila. Povjesničari taj sukob, u kojem su se također dosta koristili rovovi, opisuju kao preteču Prvog svjetskog rata. Krimski je rat pokazao i da je poluotok koji se smatrao prirodnom utvrdom zapravo ranjiv na moderan napad s mora.

Međutim, ukrajinska je mornarica slaba, a Ukrajina nema ni zračne kapacitete da bi zavladala nebom iznad Krima. Tradicionalni kopneni napad bilo bi kudikamo teže izvesti. Prepreke su postavljene duž ključnih cesta koje Krim povezuju s Ukrajinom.

Mjesecima su ruske snage podizale fortifikacije duž ključnih pristupnih točaka Hersonskoj regiji. Izgradile su utvrđenja i blizu Melitopolja te blizu kopnene poveznice između Krima i Rusije kroz okupirani ukrajinski teritorij. U posljednje vrijeme Rusija je snažno utvrdila svoju obranu na Krimu, koji je s Ukrajinom povezan Perekopskom prevlakom, uskim kopnenim prolazom koji nigdje nije širi od šest kilometara.

Geografija - najbolja obrana Krima

Geografija je najbolja obrana Krima. Samo dvije ceste vode na poluotok sa sjevera. Cesta M17 na zapadnoj strani sada je snažno utvrđena, dok M18 na istoku prolazi mostovima koji se mogu srušiti. Sivaška laguna ograničava velike vojne pokrete, dok je Arabatska prevlaka na istoku zapravo samo pješčani sprud na kojem nema asfaltnih cesta.

Rusija je iskopala rovove duž 35 kilometara obale kod Vitina na zapadu Krima. Satelitske snimke od 31. ožujka pokazuju da je u ovo područje dovučeno i topništvo. Neki analitičari smatraju da je raspoređivanje naoružanja tako daleko od aktivne bojišnice zbunjujuće.

Frontalno probijanje fortifikacija na sjeveru Krima zahtijevat će značajno vrijeme, napor i opremu, ističe Steve Danner, bivši američki vojni inženjer koji je sudjelovao u ratovima u Iraku i Afganistanu.

"Rusi rade dobar posao u pripremama obrambenih položaja", napisao je Danner uspoređujući fortifikacije na Krimu s onima koje je Sovjetski Savez podigao oko Kurska uoči jedne od presudnih bitaka protiv nacista u Drugom svjetskom ratu.

Vojni analitičar Michael Kofman rekao je da Ukrajina vjerojatno neće zauzeti Krim u doslovnom smislu, nego će Kijev vjerojatno slijediti strategiju iscrpljivanja uspostavom vatrene kontrole nad pristupom Krimu. "S vremenom bi to moglo učiniti situaciju na Krimu neodrživom, pa bi Rusija mogla pristati na pregovore o statusu poluotoka", rekao je Kofman.

Fortifikacije na Krimu ukazuju da se Rusija priprema za dugotrajnu borbu. Govoreći za ruske medije, krimski lider kojeg je postavila Rusija Sergej Aksjonov rekao je da se radovi na obrambenim položajima izvode prema planu. "Držim se slogana - ako želiš mir, pripremaj se za rat", rekao je Aksjonov. 

Pročitajte više