FOTO Održana komemoracija u spomen na žrtve logora smrti u Jasenovcu

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

JOM HAŠOA, Spomen na šest milijuna Židova stradalih u nacističkim i fašističkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata, obilježen je komemoracijom kod spomenika Cvijet u Jasenovcu.

Predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus pozdravio je one koji su preživjeli Holokaust, kao i sve sudionike komemoracije s nadom "da su svi došli iz istih pobuda, razloga i osjećaja" te naglasio da je Jasenovac najveće stratište rasnih zakona u Nezavisnoj Državni Hrvatskoj, u kojoj je bilo više od 50 logora smrti. U NDH je nestalo gotovo 35 tisuća Židova, odnosno više od 80 posto populacije.

Komemoracija je posvećena stradalima svih logora po rasnim zakonima. Osim Židova, to su bili Romi i Srbi te antifašisti koji su ondje stradali kao protivnici ustaškog režima, "najsramnijeg razdoblja hrvatske povijesti", kazao je.

Kraus je pozdravio sve s kojima se židovska zajednica borila za Hrvatsku, koja je izborila pobjedu sa saveznicima u Drugom svjetskom ratu na temeljima ZAVNOH-a i europskih civilizacijskih principa.

Jom Hašoa posvećen transportima Židova u  logore

Ovogodišnji Jom Hašoa posvećen je transportima Židova u koncentracijske logore, a najveći dio transporta na području NDH je vodio upravo na ovo mjesto, jasenovački logor smrti, kazao je Kraus.

Glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević u molitvi je, uz ostalo, zaiskao da svijetom zavlada duh sloge i ljubavi te da svi narodi žive mirno i sretno, a s njima i narod Izraelov. "Neka se oni koji su stradali nauživaju vječne nebeske slasti u raskošnom raju."

Na komemoraciji su bili saborski zastupnici predstavnici manjina - predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, Veljko Kajtazi i Furio Radin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin, savjetnik premijera akademik Zvonko Kusić i drugi.

Pročitajte više