FOTO Ogroman požar gospodarskog objekta kod Požege. Izgorjelo 10 svinja, krov...

Foto: Facebook

Jučer oko 13 sati u mjestu Donji Emovci na neutvrđeni način je došlo do požara na gospodarskoj zgradi u vlasništvu 81-godišnjaka.

U požaru su izgorjeli unutrašnjost i krov gospodarske zgrade, kombajn, više poljoprivrednih priključaka te deset svinja koje su se nalazile u zgradi, izvijestila je PU požeško-slavonska.

Slijedi očevid i daljnje utvrđivanje svih okolnosti nastanka navedenog požara.

Požar gasilo 20 vatrogasaca

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege na Fejsu su objavili više detalja o jučerašnjoj intervenciji u Donjim Emovcima. 

"18 svibnja od Centra 112 u 13:27 sati naša 1 smjena zaprima dojavu o požaru štale u naselju Donji Emovci. Na intervenciju izlazimo i 13:28 sati s NV i 3 vatrogasca. Već po izlasku iz vatrogasne postrojbe na 5 km udaljenosti primijećen je veliki oblak dima što je upućivalo da se radi o požaru većeg razmjera, a voditelj smjene zahtjeva pozivanje dodatne dvije smjene JVP te uzbunjivanje DVD Požega.

Dvije požarne intervencije naših vatrogasaca 18.05.2024. od Centra 112 u 13:27 sati naša 1 smjena zaprima dojavu o...

Objavljuje Javna vatrogasna postrojba Grada PožegeSubota, 18. svibnja 2024.

Dolaskom na mjesto intervencije u 13: 35 sati utvrđeno je da se radi o objektu veličine 300 kvadrata koji je kompletno u plamenu u razbuktaloj fazi. Požarom je zahvaćena štala u kojoj se nalazi 40 svinja i nepoznat broj prasaca, garaže s kombajnom, traktorskom prikolicom i radionom s raznim uskladištenim zapaljivim tekućinama (benzin i lož ulje, motorno ulje) i plinovima u bocama (propan-butan, acetilen, argon, kisik).

Zbog velike količine zapaljivog materijala požar je prijetio širenjem u svim smjerovima na susjedne objekte. Vatrogasci su započeli sa zaštitom okolnih objekata s 2 C mlaza vode do dolaska dodatnih snaga. U vrlo kratkom roku dolazi pojačanje u ljudstvu i tehnici s 2 AC, 2 NV, KV i ZV te se iz obrane susjednih objekata prelazi u napad i gašenje s 3 mlaza vode obuhvatnom navalom te spašavanju životinja. Ukupan broj snaga na intervenciji je 20 vatrogasaca (12 JVP, 8 DVD ), 7 vozila, a utrošeno je 40.000 litara vode te 50 litara pjenila.

S ovako malim brojem snaga u početnoj fazi gašenja, požar je zadržan u okvirima u kojima je nastao te se nije proširio na obližnje susjedne objekte uz činjenicu da u blizini nije bio niti jedan hidrant. Na žalost, nadljudskim naporima spašeno je 70 posto svinja. Požar je lokaliziran u 17:00 sati, a potpuno ugašen u 18:00 sati", objavili su požeški vatrogasci.

Pročitajte više