FOTO Otvorena nova škola u Poreču, pogledajte kako izgleda

Foto: MZO

U POREČU je danas otvorena nova osnovna škola "Finida" zajedno sa sportskom dvoranom. Školu će pohađati 530 učenika, a osnovana je u siječnju 2018. odlukom o podjeli OŠ Poreč na dvije škole. Naime, OŠ Poreč imala je oko 900 upisanih učenika pa su odlučili izgraditi novu školu koja se sastoji od 20 učionica, 8 razredne nastave (u prizemlju) i 12 predmetne nastave (na katu), specijaliziranih kabineta, čitaonice, učionice za produženi boravak, višenamjenskog prostora, kuhinje i blagovaonice te prostora za vanjsku namjenu.

Sportska dvorana uz školu je trodijelna, sastoji se od glavnog dijela s 3 košarkaška terena, 6 svlačionica i 3 kabineta za nastavnike, a sa školom je povezana kroz podrum škole sa zasebnim ulazom za vanjske korisnike.

Otvaranjem škole pokreće se jedinstvena jutarnja smjena za sve škole u Poreču. Gradnja škole započeta je 2017., a u potpunosti ju je financirao Grad Poreč, a investicija je vrijedna 50 milijuna kuna, plus PDV.

U Poreču tri škole s ukupno 1200 učenika

Tako se otvorila treća OŠ u Poreču, uz postojeće OŠ Poreč (510 učenika) i talijansku OŠ Bernardo Parentin (110 učenika), dok su u sklopu OŠ Finida i dvije područne škole, Veli maj s 55 učenika i Žbandaj sa 69 učenika.

Ukupan broj učenika unutar 3 škole u Poreču je sad 1200, a grad Poreč je jedan od 14 gradova u Hrvatskoj s pozitivnim prirodnim prirastom. Paralelno s gradnjom škole Finida trajala je i gradnja područne škole u Žbandaju koja je otvorena lani.

Prostor oko škole sastoji se od 2 parkinga, istočnog sa 124 i zapadnog sa 64 parkirna mjesta, i 4 vanjska sportska terena.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak bila je na otvorenju škole, a njeno je Ministarstvo 27. kolovoza ove godine školi izdalo rješenje o početku rada, i to na temelju zaprimljene dokumentacije te očevida obavljenog 24. kolovoza kojim je ustanovljeno da su ispunjeni svi uvjeti za rad.

Pročitajte više