FOTO Kupili smo paketić eura za 100 kuna, u redu za kupovinu bilo je 20-ak ljudi

Foto: Index

GRAĐANI od danas, 1. prosinca, u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti mogu kupiti početni paket eurokovanica, koji sadrži 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u vrijednosti 13.27 eura, što će platiti 100 kuna.

Tako je mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja građanima omogućeno da nabave početne pakete eurokovanica, koje će moći koristiti tek od početka 2023. godine.

Možete kupiti 2 paketa

Od danas građani u jednoj transakciji mogu kupiti maksimalno dva paketa eurokovanica.

Na to su nas i upozorili kad smo došli u poštu kupiti taj paketić eura. Također, rekli su nam da ih ne smijemo koristiti do 1. siječnja te smo dobili potvrdu o prodaji na kojoj to piše. Naime, kovani novac eura i centa koji na naličju ima hrvatske nacionalne simbole tek će na dan uvođenja eura postati zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ostatku europodručja.

Spomenimo i da je dvadesetak ljudi čekalo da se pošta otvori kako bi mogli kupiti paketić eura.



Što je u paketu?

Jedan početni paket košta 100 kuna, a u njemu su kovanice eura u vrijednosti 13.28 eura. Naime, početni paket sadrži 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom u svim apoenima.

Tako su u njemu tri kovanice od dva eura, tri kovanice od jednog eura, pet kovanica od 50 centi, pet kovanica od 20 centi, pet kovanica od 10 centi, tri kovanice od pet centi, četiri kovanice od dva centa i pet kovanica od jednog centra.

Na hrvatskim eurokovanicama - karta RH, kuna, Tesla i glagoljica

O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro, a u slučaju Hrvatske na nacionalnoj strani eurokovanica su - geografska karta Republike Hrvatske za apoen od dva eura, grafički prikaz motiva životinje kune za apoen od jednog eura, portret znanstvenika Nikole Tesle za apoene od 50, 20 i 10 centi te slova HR ispisana na glagoljici za apoene od pet, dva i jednog centa. Svi ti motivi imaju u pozadini šahovnicu.

Sredinom srpnja u Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji počela je proizvodnja hrvatskih eurokovanica, a planirano je da se do kraja ove godine otkuje oko 420 milijuna eurokovanica.

Guverner Vujčić je sredinom prošlog tjedna izvijestio kako je do tada otkovano 347 milijuna komada kovanica, odnosno 83 posto ukupne količine kovanica. Do Božića će biti otkovano 420 milijuna kovanica, istaknuo je Vujčić 23. studenoga na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

Pročitajte više