FOTO Ovo je Pariz danas

Foto: Profimedia

U FRANCUSKOJ i danas traju veliki štrajkovi i prosvjedi zbog omražene reforme mirovinskog sustava dok predsjednik Emmanuel Macron i dalje prkosno brani novi zakon koji je na silu progurao u parlamentu i ne odaje dojam da će ustuknuti.

U štrajku su i radnici čistoće. U Parizu se do jutros nagomilalo osam tisuća tona smeća. Sad je broj još i gori. Slikovito, Pariz je zatrpan smećem. Crne vreće prekrile su neke ulice i formirale su omanje brdo.

Kad će i kako sve završiti, nije poznato.

Kako je došlo do ove situacije?

Premijerka Elisabeth Borne, koja u tjednu koji počinje 3. travnja treba primiti parlamentarne skupine i političke stranke, pa tako i oporbene, te predstavnike tvrtki kako bi "smirila zemlju", u nedjelju je kazala da je reforma prihvaćena i "nastavlja svoj put" do Ustavnog vijeća koje će dati svoje mišljenje, nakon čega predsjednik Republike "treba potpisati zakon", kao što predviđa Ustav.

Prosvjedi i nasilje potresaju zemlju otkad je 16. ožujka, bez glasanja u Narodnoj skupštini, prihvaćena sporna reforma o povišenju dobne granice za umirovljenje za dvije godine, sa 62 na 64 godine.

Posljednji prosvjed održan u četvrtak mobilizirao je između 1 i 3.5 milijuna ljudi, rekli su izvori, a nezadovoljstvo je ponegdje eskaliralo i otelo se kontroli. U Parizu su se prosvjednici sukobili s policijom i na mnogim mjestima su podmetnuti požari.

Zbog nemira u zemlji koji su prerasli u nasilje u Parizu i gradovima širom Francuske morao je biti otkazan nedjeljni državni posjet britanskog kralja Charlesa III. Umjesto toga je Macron u ponedjeljak primio premijerku Borne, ostale ministre u vladi i neke zastupnike.

Jedan od sudionika je rekao da treba nastaviti pružati ruku sindikatima, ali i da nasilni prosvjedi "nemaju ništa s mirovinama", nego se radi o napadima na "naše institucije i snage sigurnosti". Macron je optužio tvrdu, krajnju ljevicu Nepokorenu Francusku (LFI) da sprovodi "projekt delegitimizacije razumnog reda, naših institucija i njihovih alata".

Borne je, nastojeći zvučati pomirljivije, najavila razgovore sa sindikatima, parlamentarcima, političkim strankama i lokalnim vlastima.

Ako sindikati prihvate njezin poziv na razgovore, očekuje se da će Borne ponuditi mjere za ublažavanje posljedica zakona o mirovini, s posebnim naglaskom na fizički teške poslove te uvjete za starije radnike. No prve reakcije nisu obećavajuće.

Oporba: Povucite zakon

Glavni tajnik sindikata CFDT Laurent Berger je spreman za razgovore, ali samo pod uvjetom da se reforma prvo "stavi na stranu". Čelnik LFI-ja Jean-Luc Melenchon u nedjelju je poručio da postoji "vrlo jednostavan način" povratka miroljubivim odnosima, rekavši: "Povucite zakon."

Prosvjedi protiv reforme prerasli su u najveću unutarnju krizu Macronovog drugog mandata.

Prošli četvrtak, ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin je u petak za televiziju CNews rekao da je uhićeno 457 ljudi, a ozlijeđeno je 440 pripadnika snaga sigurnosti. U Parizu su prosvjednici izazvali oko 900 manjih požara, a gorjelo je i ispred gradske vijećnice u Bordeauxu i policijske stanice u Lorientu.

On je rekao da će danas u zemlji biti raspoređeno oko 13.000 pripadnika snaga sigurnosti, od kojih 5500 u Parizu.

Pozvao je ljude na "suzdržanost", imajući u vidu da se na današnjim prosvjedima i štrajkovima očekuje između 650.000 do 900.000 ljudi. Samo u Parizu se očekuje oko 100.000 ljudi. Promet podzemnom željeznicom i željeznički promet bit će "uvelike poremećeni", kazao je pariški operater RATP.

Bagerima će uklanjati brda smeća s ulica

Francuski glavni grad Pariz objavio je danas da će početi koristiti bagere za uklanjanje brda smeća s ulica zbog trotjednog štrajka radnika koji odvoze otpad. Preostalih 7000 tona smeća uklonit će se specijalnim vozilima, objavilo je gradsko vijeće. 

Međutim, velike količine smeća za sada još ne predstavljaju zdravstveni rizik za stanovništvo i nije se značajno povećao ni broj štakora, dodaju.  Grad je objavio da će ostati oprezan i da je u stalnom kontaktu s regionalnim zdravstvenim vlastima koje su također potvrdile da nema zdravstvene krize. 

Nakon policijskog naloga, odjel za prikupljanje otpada poslao je tijekom vikenda 421 kamion za odvoz smeća, a u ponedjeljak 158, dvostruko više nego inače. Osim toga, 50 specijalnih vozila čistilo je otpad s blokiranih ulica.

Štrajk pogađa samo onaj dio Pariza u kojemu su lokalne vlasti odgovorne za prikupljanje otpada, dok u ostalim četvrtima to čini privatna tvrtka. Pariz je objavio da usmjerava svoje napore da ukloni smeće s rute pariškog maratona koji se održava iduće nedjelje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više